«Οι Βρυξέλλες αρχίζουν να κατανοούν ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικών για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου οι στόχοι αυτοί δεν πρόκειται να επιτευχθούν που σημαίνει ότι θα πέσουν στο κενό όλες οι αποφάσεις της Ε.Ε. για λύση του ελληνικού προβλήματος», τονίζουν ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά και σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Τα λάθη στο ελληνικό πρόβλημα και οι τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν ακόμα και από αυτή την «μεταβατική» κυβέρνηση ήταν σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ένα από ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο.

Αυτό ήταν και ένα μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί στο χέρια του Παπαδήμου προκειμένου να πείσει ότι «και ο Έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ίδιο ακριβώς λέει και ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα από την πλευρά του κατάλυσης αλλά τροποποίησης του υπάρχοντας προγράμματος».

Ο Λ. Παπαδήμος καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τους αξιωματούχους της ΕΕ ,βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Α. Σαμαρά και η όλη διαπραγμάτευση παρά τα περί αντιθέτου έγινε μόνο και σε ανοιχτή γραμμή των δύο ανδρών.

Συμβουλευτικό ρόλο είχαν στην Αθήνα οι Κ. Δήμας και Αβραμόπουλος με τον πρώτο να έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα τις επαφές για «εξομάλυνση των σχέσεων της ΝΔ με τις Βρυξέλλες…