«Χωρίς να μετακινηθούμε από τις βασικές μας θέσεις πετύχαμε να αποδεχθούν οι δανειστές το πλαίσιο που εξ αρχής θέσαμε για το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων κι όχι μόνο» δηλώνουν με ικανοποίηση επιτελείς του Α.Σαμαρά μετά την θετική αποδοχή που είχε ειδικά στο Βερολίνο η επιστολή Σαμαρά προς το Eurogroup.

Οι ίδιοι κύκλοι αποφεύγουν να μιλήσουν ακόμα για διπλωματική επιτυχία περιμένοντας την επίσημη αποδοχή της επιστολής. Άλλωστε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς μίλησε για κινήσεις που θυμίζουν παρτίδα σκάκι, δηλαδή ότι στην τακτική του υπάρχει και η επίθεση αλλά και η τακτική υποχώρηση. Τι θεωρεί η Συγγρού ότι εξασφάλισε με την συγκεκριμένη επιστολή πέρα από μείζον που είναι το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης? Καταρχήν χρόνο. Δεύτερον μια δίοδο επικοινωνίας με τους δανειστές, τρίτο και βασικό να διατηρήσει ανοιχτά τα μέτωπα που έχει επιλέξει απέναντι στην πολιτική που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.

Έτσι ενώ στην επιστολή δεσμεύεται σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και «μεταρρυθμίσεων», δεν υπάρχει πουθενά δέσμευση για συνέχιση της ίδιας φορολογικής πολιτικής ενώ υπάρχει μια κομψή σαφής υπόμνηση ότι κάποιες από τις πολιτικές που έχουν αποτύχει θα πρέπει να επανεξεταστούν .

«Οι πιέσεις των διεθνών πιστωτών έφεραν αποτέλεσμα: Ο ηγέτης των συντηρητικών στην Ελλάδα δεσμεύεται στο πρόγραμμα λιτότητας για την υπερχρεωμένη χώρα του. Με επιστολή του προς την ΕΕ και το ΔΝΤ ζητεί όμως και βελτιώσεις» έγραφε χθες η ιστοσελίδα «Spiegel.de», υπενθυμίζοντας ότι οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς ήταν προϋπόθεση για την αποδέσμευση της δόσης του δανείου.

«Ο Σαμαράς ανοίγει τον δρόμο για την βοήθεια της ΕΕ» ήταν ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Handelsblatt».