«Aπό την Τρίτη αρχίζει το ψείρισμα, η τεχνική συζήτηση με βάση τα προσυμφωνηθέντα. Βασική ρήτρα είναι “τόσα μέτρα, τόσα αντίμετρα”. Πότε; το 2019, μιλάμε για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.
«Με τη διαδικασία των συζητήσεων στα τεχνικά κλιμάκια και τελικά στο Eurogroup θα έχουμε το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, την αξία τους, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 και την αναδιάρθρωση του χρέους μεσοπρόθεσμα μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018», τόνισε ο κ. Μπαλάφας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «έχουμε απέναντί μας πολύ σκληρούς διαπραγματευτές που “κοιτάνε την πάρτη τους”, κοιτάνε μία πολιτική διάσταση, να μην τα καταφέρει η Ελλάδα με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να βγει από την κρίση, να βγει από το πρόγραμμα όρθια».
«Η σημερινή πρόβλεψη είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση θα ισχύσει μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια μίας χρονιάς δεν είναι “μία φορά αποφασίζεται και τέλος”, αλλά κάθε 15 ημέρες που υπάρχουν οι συνεδριάσεις αυτές μπορεί να αποφασιστεί. Με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε από τον Απρίλιο, σε δύο μήνες και λιγότερο, να είμαστε στην ποσοτική χαλάρωση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
«Από εδώ και πέρα μιλάμε με σενάρια, υπάρχει ένα που λέει “από το 2019 θα παρθούν κάποια μέτρα” η υποχώρηση που κάναμε είναι ότι δεχόμαστε το τι θα γίνει το 2019 εφόσον δεν “πιάσουμε”» συγκεκριμένους στόχους, από τώρα. Δεν μπορούσε να γίνει υπό αίρεση οποιαδήποτε προψήφιση, ήταν αντισυνταγματικό. Εκεί υπήρχε η άκαμπτη τοποθέτηση ΔΝΤ και δανειστών συνολικά», όπως είπε ο ίδιος.
«Από κει και πέρα, για συνταξιοδοτικά, φορολογικά, “αντίμετρα”, είναι μόνο σενάρια, ένα λέει για 2% επιβάρυνση, με το 0,75% ή 1,4 δισ. ευρώ να αφορά το φορολογικό και να επιβαρύνει το 2019, μαζί με τα αντισταθμιστικά. Ένα άλλο 0,75% θα είναι το 2020-2021 και θα αφορά το συνταξιοδοτικό … όλο το πακέτο με αντίστοιχες αντισταθμιστικές ελαφρύνσεις», εκτίμησε ο κ. Μπαλάφας.
«Οτιδήποτε γίνει το 2020, το 2021 ή το 2022 πρώτον θα γίνει με αντίστοιχες ελαφρύνσεις, αντίμετρα, ενώ φυσικά όπως και στην προηγούμενη φάση δεν θα υπάρξει οριζόντια επιβάρυνση», όπως είπε, παραθέτοντας το δικό του σενάριο. «Προφανώς, οι μικρές συνταξιοδοτικές παροχές δεν θα επιβαρυνθούν ή θα επιβαρυνθούν ελάχιστα και οι μεγαλύτερες περισσότερο, πάντα στη λογική της υπέρβασης της λιτότητας και της μηδενικής συνολικής επιβάρυνσης.
Οι διάφοροι καλοθελητές ξεχνάνε» εξάλλου το πρόγραμμα των 3 δισ. ευρώ για 100.000 θέσεις εργασίας, αλλά και την προσυμφωνία για να προχωρήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.