«Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι λάτρης της απαλής μουσικής και ιδιαίτερα του Μάνου Χατζιδάκι, οπαδός της τέχνης και ιδίως της ζωγραφικής, δηλώνει Ολυμπιακός, είναι καλοφαγάς και έχει αδυναμία στα γλυκά», περιγράφει τον νέο πρωθυπουργό στα «ΝΕΑ» ένας από τους στενούς του φίλους στην Αθήνα, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από την οκταετή θητεία του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο 1994-2002, οι συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμου ξεχωρίζουν τη μεθοδικότητά του αλλά και την εργασιομανία του. Οπως λέει κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος που συνεργάστηκε στενά με τον Λουκά Παπαδήμο ιδίως κατά την περίοδο προετοιμασίας ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, «είναι εργασιομανής. Εάν δεν τελείωνε τα θέματα που είχε προγραμματίσει να ολοκληρώσει εντός της ημέρας, δεν έφευγε από το γραφείο του, ακόμα κι αν η ώρα πήγαινε δώδεκα, μία ή και δύο τη νύχτα. Αν πεινούσε, έβγαινε για λίγο από την Τράπεζα της Ελλάδος γύρω στις εννέα, πήγαινε για φαγητό και ύστερα από μία ώρα το πολύ ήταν και πάλι στο γραφείο του, μέχρι να τελειώσει τις εργασίες που είχε προγραμματίσει. Μόνο τότε πήγαινε για ύπνο. Αφού απορούσαμε: πότε κοιμάται αυτός ο άνθρωπος!».

Αντίστοιχα περιστατικά διηγούνται και συνεργάτες του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2002 έως και την άνοιξη του 2010. «Ο Παπαδήμος ακολουθεί ένα τρομερό πρόγραμμα εργασίας. Η δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι για πολλούς ένα αίνιγμα: αυτός ο άνθρωπος μάλλον χρειάζεται λίγο ύπνο», δηλώνει πρώην συνεργάτης του στη Φρανκφούρτη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Παπαδήμος διατηρούσε άριστες σχέσεις τόσο με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και με τον (ολλανδό) προκάτοχό του στην προεδρία Βιμ Ντάουζενμπεργκ. «Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου μοιραζόταν πάντα το πόντιουμ με τον πρόεδρο. Ομως ποτέ δεν έκλεψε το σόου του προϊσταμένου του», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα των «Νέων», εξαιρετικές σχέσεις διατηρεί ο κ. Παπαδήμος και με τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Κατά τη θητεία του στο ΜΙΤ – το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης -, όπου ο κ. Παπαδήμος εργάστηκε, μετά την αποφοίτησή του, ως ερευνητής το 1978, φέρεται να συνδέθηκε φιλικά με τον κ. Ντράγκι. Και οι δύο υπήρξαν εκείνη την περίοδο στενοί συνεργάτες του νομπελίστα (για τις πρωτοπόρες αναλύσεις στην αποταμίευση και τις χρηματοπιστωτικές αγορές) Φράνκο Μοντιλιάνι.

Παρότι ο κ. Παπαδήμος δεν υπήρξε ποτέ πολιτικός, στους κόλπους των πολιτικών είχε φιλικές σχέσεις – τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα – με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Τ. Γιαννίτση, Αλ. Παπαδόπουλο και Μ. Παπαϊωάννου αλλά και με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, με τον οποίο είχε αγαστή συνεργασία για την είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Μάλιστα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της περιόδου εκείνης, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της υποτίμησης της δραχμής στις 15 Μαρτίου 1998.

«Οι Γερμανοί πίεζαν για υποτίμηση της δραχμής σε ποσοστό 22%, ενώ ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιθυμούσαν η υποτίμηση να είναι πιο κοντά στο 10%. Τελικά, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις Σημίτη – Παπαντωνίου – Παπαδήμου με τους Γερμανούς, η υποτίμηση έκλεισε στο 14%», λέει πολιτικό στέλεχος με γνώση των καταστάσεων της εποχής εκείνης, σημειώνοντας «και πάλι σήμερα ο Παπαδήμος θα πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά με τους Γερμανούς».

Στην προσωπική του ζωή, ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947 στην Αθήνα με καταγωγή από τη Δεσφίνα Φωκίδας, είναι παντρεμένος με την αμερικανοολλανδέζα ζωγράφο Σάνα Παπαδήμου και δεν έχουν παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, τις ελάχιστες διακοπές του τις περνούσε στην Ελλάδα, το 2008 και το 2009 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο, με τον οποίο τον συνδέει βαθιά φιλία, στη γενέτειρα του κ. Ράπανου, την Κω. Το 2010, με το τέλος της θητείας του στην ΕΚΤ, προγραμμάτιζε διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας και πάλι στις παραλίες της Ελλάδας. Ομως ένα ατύχημα της συζύγου του τον κράτησε όλο το καλοκαίρι στο πλευρό της σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης. Το περασμένο καλοκαίρι κατάφερε να κάνει διακοπές μίας εβδομάδας στη Μεσσηνιακή Μάνη, απολαμβάνοντας τον ήλιο και το ελληνικό καλό κρασί. Για το ερχόμενο είναι προφανώς πολύ νωρίς να κάνει σχέδια…