Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του πρωθυπουργού στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «κήρυκα ανευθυνότητα», σημείωσε πως «ξεδιάντροπα για να πετύχετε τον μικροπολιτικό σας στόχο, δεν διστάσατε να κάνετε κακό στη χώρα, αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα».

«Μας λέτε ότι καθυστερούμε και χρησιμοποιείται αβάσιμες υποθέσεις. Πού ζείτε;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να τονίζει ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητά αναίτια προληπτικά μέτρα. «Άρα τι μας ζητάτε; Μας ζητάτε να τα δεχτούμε. Και την ίδια στιγμή που μας λέτε ότι καθυστερούμε, σπεύδετε να μας κατηγορήσετε ότι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε γη και ύδωρ στους δανειστές. Μονά ζυγά δικά σας».

«Μιλάμε για το μέλλον της χώρας και δεν μπορείτε να παίζετε. Πρέπει να πάρετε θέση. Αποφασίστε τι απ’ όλα αυτά συμβαίνει; Είμαστε εμμονικοί αριστεροί που δεν καταλαβαίνουμε τη σοφία του ΔΝΤ ή τα έχουμε δώσει όλα; Έρχεστε εδώ και αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων ότι δήθεν έχουμε μείνει πίσω. Αλλά σας διαψεύδει είναι η πραγματικότητα. Διότι σε 1,5 χρόνο καταφέραμε και στήσαμε την οικονομία ξανά στα πόδια της, μειώσαμε την ανεργία 4 μονάδες, αναβαθμίσαμε τη θέση της χώρας τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή»..

«Απέναντι στις παραλογισμούς του ΔΝΤ και εσείς ως ουρά του ακολουθείτε», τόνισε ακόμη.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Θα πάρετε επιτέλους καθαρή θέση; Διαφωνείτε ή συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα; Είναι αναγκαία η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ή είναι αριστερή ιδεοληψία; Δείξτε ότι έχετε συναίσθηση του κοινωνικού συμφέροντος. Η στάση μας είναι καθαρή. Κι όσο δίνουμε τη μάχη, δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα. Γιατί εσείς είστε πρόθυμοι να δεχτείτε ακραία λιτότητα.

Το μόνο που θέλετε είναι να γυρίσετε στις θέσεις εξουσίας για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα. Την ίδια στιγμή που δε χάνετε ευκαιρία να εκφράζετε την συμπάθειά σας στους δανειστές, σπεύδετε και να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δε θα δεχτείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Ποιος σας το ζήτησε αυτό; Εμείς ζητάμε εθνική γραμμή για να τα αρνηθούμε αυτά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στην Κύπρο και την Ισπανία, με κυβερνήσεις από ομοϊδεάτες σας, στηρίζουν την Ελλάδα κι εσείς όχι. Αυτοί είστε, τόσο τυφλωμένοι να γυρίσετε στην εξουσία», ανέφερε.