Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αιχμή τη διαπλοκή και τον δημόσιο τομέα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

«Αν και νέος αποδειχθήκατε παλιότερος και χειρότερος από τους παλιούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «ξεπέρασε κάθε προηγούμενο» στον λαϊκισμό. Μίλησε για ψεύτικους διχασμούς και οι θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες χαρακτήρισε «καθημερινή πρακτική», για «δολοφονίες χαρακτήρων από πληρωμένα τρολ» και «κρεσέντο ψεύτικων υποσχέσεων».

«Πέφτε σε ένα παραλήρημα λασπολογίας» σημείωσε, ενώ μίλησε για δύο αναχώματα που υψώνει η κυβέρνηση για να επιβραδύνει την κατάρρευση. Το πρώτο, όπως ανέφερε, είναι το χτίσιμο πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις. «Κατά τα χρόνια της κρίσης οι πρακτικές περιορίστηκαν σημαντικά και εγώ έδωσα προσωπικό αγώνα για να εισάγω στη δημόσια διοίκηση την έννοια της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μιλώντας για «σημαντικό παράπλευρο όφελος της κρίσης μέχρι της στιγμή που αναλάβατε εσείς», ανέφερε: «Διχάσατε τους Έλληνες, εφαρμόσατε ξανά κομματικές διακρίσεις στο κράτος».

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ιδιωτικό τομέα κάθε μέρα χάνουν τη δουλειά τους. Αναβιώσατε τις προσδοκίες για ένα μεγάλο δημόσιο, σε μια εποχή που πρέπει να στέλνουμε άλλα μηνύματα στη νέα γενιά».

Το δεύτερο ανάχωμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. «Παρουσιάσατε τους εαυτούς σας ως λευκούς ιππότες της κάθαρσης και στην αρχή το έργο αυτό μπορούσε να κόβει εισιτήρια. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς είναι το συντομότερο ανέκδοτο. Κατηγορήσατε το παλιό πολιτικό σύστημα συλλήβδην σαν διεφθαρμένο. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά εσείς δεν την πολεμήσατε, αλλά προσπαθήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της. Όταν ήρθατε στην εξουσία, επιχειρήσατε να χτίσετε τη δική σας νέα διαπλοκή».

«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα “βοθροκάναλα” της διαπλοκής -όπως τα λέει ο κ. Πολάκης. Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή που είναι χειρότερη από την παλιά», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η χώρα υποχώρησε 11 θέσεις στην κατάταξη της διεθνούς διαφάνειας. Έτσι ανακόπηκε μια σημαντική προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2012 και μας έφερε στην 58η από την 96η θέση επί των ημερών μας. Κατρακυλήσαμε ξανά στην 69η θέση. Ο κύριος Παππάς, όταν δεν είναι απασχολημένος με διαστημικά θέματα, καταλαβαίνει με αυτά που γίνονται πως είναι από άλλο πλανήτη», τόνισε ακόμη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «Θέλατε να χρησιμοποιήσετε την Εξεταστική Επιτροπή ως μέσο εκφοβισμού των τραπεζών και των ΜΜΕ. Θέλατε να τα βρείτε με την παλιά διαπλοκή και να φτιάξετε νέα. Στείλατε μήνυμα: Όσοι δεν τα βρουν μαζί μας, θα έχουν την τύχη του Ψυχάρη και του ΔΟΛ».

«Δεν φταίει ο καθρέφτης των ΜΜΕ. Το δικό σας είδωλο είναι απαξιωμένο στην συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. Μετά από δεκάδες συνεδριάσεις, το συμπέρασμα που καταλήγει το πόρισμα, είναι απλό και ακυρώνει την κυβερνητική προπαγάνδα. Τί λέει; Δεν αποκαλύφθησαν παρεμβάσεις πολιτικών, Με μια εξαίρεση. Αυτή της δική σας Αυγής, με την κρυφή offshore που ακόμα δεν έχετε αποκαλύψει ποιος βρίσκεται από πίσω…», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.