«Απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις, να δημιουργηθεί ένα εθνικό και κοινωνικό μέτωπο, που να υποστηρίξει ότι είναι παράλογο να ζητούν από την Ελλάδα και τους Έλληνες να νομοθετήσουν από τώρα μέτρα για το 2019, πράγμα που είναι αδιανόητο να το ζητήσει κανείς από την Ιταλία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο και το οποίο είναι αντίθετο στο νομικό μας σύστημα, στις συνταγματικές προβλέψεις και στο νομικό και πολιτικό της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε εκδήλωση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα για την παρουσίαση των δράσεων για το 2017.
Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «ο Ελληνικός λαός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες από όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι «εμφανίζονται θετικές προοπτικές μετά από πολλά χρόνια που είναι κρίμα να πάνε χαμένες».
Τόνισε χαρακτηριστικά: «πρέπει εμείς να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας αλλά και οι δανειστές μας να τηρήσουν τις δικές τους και να μην προσθέτουν διαρκώς καινούριες απαιτήσεις και παράλογα αιτήματα σε αυτά που είναι συμφωνημένα και υπογεγραμμένα», προσθέτοντας ότι «εάν περάσουμε αυτόν τον κάβο θα μπούμε σε μία καλύτερη τροχιά». Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και να προσφέρει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στους πολίτες, αλλιώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας άκρας δεξιάς που στόχο έχει τη διάλυσή της».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε στην Αθήνα ούτε στις Βρυξέλλες, να διαρρήξουμε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως «έννοιες κλειδιά» την «αλληλεγγύη από την πλευρά των Βρυξελλών και η έννοια της αποτελεσματικότητας από την πλευρά των Αθηνών». Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «το 2017 θα είναι μία χρονιά που θα οδηγήσει σε επανεκκίνηση τις σχέσεις Ευρώπης και Ελλάδας».
Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αυτό πρέπει να αλλάξει». Έκανε λόγο για την ανάγκη απαλλαγής των αισθημάτων απάθειας και μοιρολατρίας, ενώ ανέφερε ότι «αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη έχει προβλήματα, δεν πρέπει κανείς να υποκύψει στις φωνές του λαϊκισμού, ο οποίος θέλει να αποδημήσει και όχι να κάνει κριτική».
«Ναι στις επισκευές όχι στην κατεδάφιση της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. Ενώ, με αφορμή την επέτειο της μνήμης του ολοκαυτώματος, δήλωσε ότι «είναι καθήκον μας, επειδή αυτό επιβάλει η ιστορία, να μην ανοίξουμε την πόρτα στον ακραίο εθνικισμό ποτέ ξανά».
Απ΄ την πλευρά του ο Α΄αντιπρόεδρος της βουλής Τάσος Κουράκης έκανε λόγο για «διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία εποχή που οι θεσμοί της δημοκρατικής συμμετοχής και αντιπροσώπευσης αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις», με στόχο όπως είπε, «τη διεύρυνση της δημοκρατίας».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς επίσης και η π. Επικεφαλής Ευρωβουλευτών της ΝΔ και π. υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία τόνισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται αποκλειστικά από το μέλλον της Ευρώπης».