«Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως ο μόνος δρόμος για έξοδο από την προσφυγική κρίση είναι να ενεργούμε ως σύνολο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος έχει από χθες σειρά επαφών με αυστριακά ΜΜΕ στη Βιέννη, με Αυστριακούς βουλευτές και με πανεπιστημιακούς, ενώ το απόγευμα θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το πανεπιστήμιο της Βιέννης, για θέματα Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.
Ο ίδιος, αντικρούοντας ως υποκριτική την κριτική που ασκείται στην Αθήνα, ότι έχει κάνει πολύ λίγα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων σε σχέση με το προσφυγικό, επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά, τα βγάζει πέρα σχετικά καλά, παρά το γεγονός, πως με την προσφυγική κρίση σηκώνει τεράστιο βάρος και μάλιστα ενόψει και μίας οικονομικής κρίσης.
Προσθέτει δε, ότι δεν θα πρέπει κανείς να περιορίζει το προσφυγικό ζήτημα σε ένα θέμα μόνον ασφάλειας, όπως κάνουν μερικές χώρες της ΕΕ, διότι, όπως βλέπει κανείς, τόσοι πολλοί άνθρωποι διήλθαν από την Ελλάδα και όμως αυτή είναι μία από τις πλέον ασφαλείς χώρες.
Κατά την άποψή του, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, είχε αποτελέσματα και τώρα καταφθάνουν λιγότεροι πρόσφυγες, ωστόσο ο κίνδυνος δεν εξαλείφθηκε, καθώς ο πόλεμος στη Συρία ακόμη δεν τελείωσε και κανείς συνεχίζει να χρειάζεται την Τουρκία ως σοβαρό εταίρο, ενώ σε σχέση με την κατανομή των προσφύγων, πρέπει να επισημανθεί, πως στη βάση της ποσόστωσης, έπρεπε να είχαν μετεγκατασταθεί την περασμένη χρονιά 66.000 πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ και τελικά υπήρξε έως τώρα η μετεγκατάσταση μόνον 6.000.
Στη συνέντευξή του, η οποία περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το προσφυγικό, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναφέρει, πως η ΕΕ έχει χάσει πολύ χρόνο και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να λυθεί εύκολα και γρήγορα και πως, παρά τις εντάσεις και τις οικονομικές δυσκολίες, το σημαντικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να λυθεί η κρίση δεν είναι η διάσταση της ασφάλειας, αλλά η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός.
Τονίζει επίσης, πως η ΕΕ θα έπρεπε από την αρχή να έχει δράσει ως ενιαίο σύνολο, όμως ορισμένοι είναι της άποψης πως πρέπει να γίνει χειρισμός του προβλήματος σαν να μπορούσε αυτό να λυθεί εκτός των συνόρων τους, κάτι που, ούτε οδηγεί στον στόχο, ούτε και είναι δίκαιο, διότι η Ελλάδα σηκώνει τόσο πολύ βάρος.
«Εάν άλλες χώρες έπρεπε να αντιμετωπίσουν παρόμοιες οικονομικές δυσκολίες, καθώς οι Έλληνες έχουν χάσει στην κρίση, κατά μέσο όρο, το 40% του εισοδήματός τους, τότε θα υπήρχαν περισσότερες εντάσεις», σημειώνει ο κ. Κρέτσος.
Τέλος, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εκτιμά, πως δεν θα ήταν τίποτε το υπερβολικό για την Ευρώπη να δεχθεί τρία έως πέντε εκατομμύρια προσφύγων, διότι εάν η Ευρώπη βρει τη σωστή προσέγγιση και εάν ερωτηθούν οι εργοδότες, όπως επίσης εάν αξιοποιηθούν οι ικανότητες των προσφύγων, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά και για τις δύο πλευρές.