Πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων τόσο της αυστριακής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, όσο και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των αυστριακών εφημερίδων, καθώς σήμερα δεν κυκλοφορούν οι έντυπες εκδόσεις τους λόγω της αργίας των «Αγίων Πάντων», είναι η πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ήδη στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της αυστριακής τηλεόρασης υπήρξε εκτενής αναφορά στο θέμα, με εκτιμήσεις και σχολιασμούς σε απ΄ ευθείας συνδέσεις με ανταποκριτές και συνεργάτες της σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Στις εκτιμήσεις από Αθήνα τονιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός ζητά την έγκριση του λαού για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς να προχωρεί σε πρόωρες εκλογές που θα απέβαιναν αρνητικές για το κυβερνών κόμμα, ενώ τόσο η τεταμένη ατμόσφαιρα όσο και η απορριπτική στάση των πολιτών στις αποφάσεις των Βρυξελλών αποτελούν δυσοίωνες προϋποθέσεις για δημοψήφισμα, του οποίου η ημερομηνία διεξαγωγής παραμένει ανοικτή όπως και τα ερωτήματά του.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της αυστριακής τηλεόρασης στις Βρυξέλλες, σε περίπτωση απόρριψης του πακέτου διάσωσης από τους Έλληνες πολίτες, δεν θα υπάρχει πια ελεγχόμενη διαγραφή χρέους, ούτε θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, γεγονός που προφανώς θα οδηγήσει σε κήρυξη χρεοκοπίας, προκαλώντας πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές και προφανώς σε πιθανή αποχώρηση της χώρας από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και η σημερινή ειδησεογραφία, τόσο στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση όσο και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, που συμπληρώνεται με τις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις και σχολιασμούς, όπου γίνεται λόγος για «πλήρη αιφνιδιασμό» και για «σύγχυση», ενώ τονίζονται οι μεγάλες απώλειες που είχαν τα διεθνή χρηματιστήρια, η εξαφάνιση της ευφορίας που επικράτησε μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για διάσωση της Ελλάδας.
Γίνονται, επίσης, εκτενείς αναφορές στην απόρριψη από την ελληνική αντιπολίτευση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με παράθεση των επιχειρημάτων της για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό, καθώς και της καθολικής απαίτησης για πρόωρες εκλογές, καθώς και στα σημερινά δημοσιεύματα, τις αναλύσεις και τους σχολιασμούς στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, πως ήδη σε προηγούμενες ψηφοφορίες υπήρξε οριακή πλειοψηφία και γίνονται εκ νέου εικασίες για το ενδεχόμενο καταψήφισης από δικούς του βουλευτές, ενώ πολύ αμφίβολη θεωρείται μια θετική έκβαση του δημοψηφίσματος, μια και σε δημοσκοπήσεις, μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της νέας δανειακής σύμβασης που ήδη προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες και επικείμενες νέες κινητοποιήσεις των συνδικάτων.
Στα σχόλια των αυστριακών εφημερίδων τονίζεται πως η εξαγγελία δημοψηφίσματος αποτελεί για τους μεν «ισχυρό μήνυμα» και για τους άλλους «παιγνίδι με το μέλλον της χώρας», ενώ ασάφεια επικρατεί ως προς τις επιπτώσεις αρνητικής έκβασής του, με ανοικτές όλες τις εκδοχές.
Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή καμία πολιτική παράταξη δεν θα εξασφάλιζε σταθερή πλειοψηφία και η χώρα θα βρισκόταν μπροστά σε ένα επιπλέον πολιτικό χάος.