Άρχισαν το πρωί στην Γενεύη μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, οι τριήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Κατά το τριήμερο θα γίνονται, υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άϊντα, δύο γύροι συναντήσεων, ο ένας το πρωί και ο άλλος το απόγευμα. Σήμερα θα συζητηθούν, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Τα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι: Οικονομία – ΕΕ, χρηματοδότηση – εφαρμογή της λύσης και εδαφικό με υποβολή χαρτών.
Προσερχόμενοι στο «Παλάτι των Εθνών» οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσο είναι αισιόδοξοι. Στις συναντήσεις μετέχουν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και εμπειρογνώμονες.
Για της 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις υπό τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες. Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε πως, επί του παρόντος, στη διάσκεψη θα μετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι κοινότητες και εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Στο μεταξύ , δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, δείχνει ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι απαισιόδοξοι ως προς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Μόνο 12% των ερωτηθέντων δηλώνουν αισιόδοξοι. Οι Ελληνοκύπριοι τοποθετούνται ξεκάθαρα ως προς το ποιο από τα κεφάλαια του Κυπριακού είναι το πρωτεύον γι΄ αυτούς, δίνοντας έτσι και το στίγμα που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ αποκαλυπτική είναι και η στάση εκείνων των ψηφοφόρων που στο δημοψήφισμα του 2004 είχαν ψηφίσει «Ναι». Τη δική τους βαρύτητα φέρουν τα κεφάλαια του εδαφικού και της εκ περιτροπής προεδρίας, ενώ ενδεικτική και της κόπωσης που άφησε το πέρασμα του χρόνου είναι και η κατανομή των προτεραιοτήτων, με την επιστροφή των προσφύγων να μην είναι πλέον η πρώτη εξ αυτών.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σημαντικό πλειοψηφικό ρεύμα (61%) ανάμεσα στους ερωτώμενους υποστηρίζει τη μη ύπαρξη εγγυήσεων ούτε σε προσωρινό ούτε σε μεταβατικό στάδιο, ενώ άξιο λόγου είναι το επίσης χαμηλό ποσοστό αποδοχής έστω και προσωρινών εγγυήσεων από τους πολίτες που ψήφισαν «Ναι» στο σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο Ανάν προνοούσε τη συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων του συντάγματος και της συνθήκης εγκαθίδρυσης του 1960.