«Φωτιά» έχουν πάρει οι στρατηγικές κινήσεις όλων των πλευρών στη διαπραγμάτευση με την κόντρα με το ΔΝΤ να μαίνεται πλέον εκτός ελέγχου. Η μετωπική επίθεση της Αθήνας δια μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου μετά το άρθρο του Πολ Τόμσεν πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM να συμπαρατάσσονται στο πλευρό της κυβέρνησης έναντι του Ταμείου, γεγονός που διαμορφώνει νέες ισορροπίες στη διελκυστίνδα των θεσμών.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις επανέρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ το σενάριο για ευρωπαϊκή επίλυση της κρίσης, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, το οποίο με τη στάση του ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως τονίζουν πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης, εάν όντως θέλει να μετέχει ή να αποστασιοποιηθεί.
Ένα 48ωρο πριν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινήσει τις επαφές με Γιούνκερ, Σουλτς, Ολάντ, Ρούτε και Μέρκελ στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με στόχο μία πολιτική προωθητική συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη δεύτερη αξιολόγηση, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των μερών που μετέχουν στη διαπραγμάτευση γίνονται πιο ευκρινείς από ποτέ. Τούτο, φαίνεται πως στρώνει το έδαφος για να τεθεί στις επαφές από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα επί τάπητος το ενδεχόμενο να μη μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, σενάριο το οποίο ωστόσο αφενός δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, αφετέρου αποτελεί casus belli για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στο ναρκοθετημένο προεκλογικό 2017 που εισέρχεται η Γερμανία.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018 καθώς και να κάνει πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, ενώ παράλληλα πορεύονται με χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με τη συνδρομή του πολιτικού παράγοντα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.
Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα που καλλιεργείται, η Αθήνα με κατευθυνόμενα πυρά εξαπέλυσε πρυ ομαδόν κατά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού σκέλους του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με αποκορύφωμα την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από τη Νίσυρο σε «ανόητους τεχνοκράτες», ο οποίος επανέλαβε εμφατικά πως «εχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε το Ταμείο να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα «και να μη βασίζεται σε αναληθή στοιχεία», ενώ λίγη μόλις αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με άρθρο του του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» τόνιζε πως το ΔΝΤ ζητά από τους Έλληνες συνταξιούχους και τις φτωχότερες τάξεις μισθωτών να είναι φειδωλοί στις ανάγκες τους, την στιγμή που το ίδιο είναι φειδωλό με την αλήθεια. «Η Ελλάδα δεν έχει «συμφωνήσει» σε τίποτα ακόμα. Ωστόσο, είναι κάτω από έντονη πίεση από τους πιστωτές της να το πράξει» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών. Αργότερα τόσο ο υπουργός Οικονομίας με δηλώσεις του στο Bloomberg όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς υπενθύμιζε με νόημα, φωτογραφίζοντας το Βερολίνο, πως «άλλοι είναι αυτοί που ζήτησαν την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Την ίδια ώρα η νέα δέσμη μέτρων με αιχμή την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο έριξε εκ νέου νερό στο μύλο της εκλογολογίας, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ωστόσο να απαντά στα σενάρια τονίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Το σκηνικό σύγκρουσης πάντως, όπως αποτυπώθηκε και στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον με τη σκληρή κόντρα Τσακαλώτου – Βελκουλέσκου με αφορμή το άρθρο Τόμσεν, συντηρεί τα σενάρια των πρόωρων εκλογών κατόπιν ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου στη δεύτερη αξιολόγηση.
Νέες εξαγγελίες Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη
Εν τω μεταξύ, μετά τη δέσμη 30 μέτρων για την ελάφρυνση των νησιών με αιχμή του δόρατος την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και τη 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα έχει συνάντηση με τους Δημάρχους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Δέλτα, Χαλκηδόνας και Νεάπολης – Συκεών.
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του, στις 12:30, θα παρευρεθεί και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονία