Με το πολύτιμο κόκκινο της πανεπιστημιακής τηβέννου στους ώμους, περιτριγυρισμένος από τους καθηγητές και πρώην συναδέλφους, και με καταφανή συγκίνηση, ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα στη χρυσοποίκιλτη αίθουσα τελετών της Σορβόνης, το μετάλλιο του πανεπιστημίου Paris II Panthéon-Assas και την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα Νομικών Επιστημών.
Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Γκιγιόμ Λέιτ, παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα, ένα μακροσκελές χρονικό της πορείας και της ανάδειξης του Π. Παυλόπουλου στον κύκλο των νομικών της Γαλλίας, χάρις στις εργασίες του.
Με αδεξιότητα αναρωτήθηκε στην αρχή ο κ. Λέιτ, πώς θα έπρεπε να αποκαλέσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, σήμερα που είναι Πρόεδρος Δημοκρατίας, για να επιλέξει τελικά το «αγαπητέ συνάδελφε», κερδίζοντας το χαμόγελο του Προέδρου.
Ο κ. Λέιτ θύμησε στη συνέχεια, ότι ως φοιτητής ο νεαρός Παυλόπουλος, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Αθήνας, έκανε στο Παρίσι τα πρώτα του βήματα, δίπλα στον μεγάλο νομικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, που επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά τη μεταπολίτευση ( Δεκ 1974- Ιούλιο 1975).
Ο κ. Λέϊτ έκανε λόγο για μια «μακρά αλυσίδα γνώσης και φιλίας» που δημιουργήθηκε με τα χρόνια, από Έλληνες καθηγητές και σπουδαστές στη νομική επιστήμη. «Αυτό που η Γαλλία σας πρόσφερε με το να σας υποδεχθεί για τη συμπλήρωση των γνώσεων μετά τις σπουδές στην Αθήνα, μας το ανταποδώσατε με υψηλή ποιότητα», είπε ο κ. Λέϊτ και εξήγησε:
«Αναγνωρίζουμε τη συμβολή των εργασιών των φοιτητών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην εξέλιξη της επιστήμης μας. Οι συμπατριώτες σας, που είναι πλατιά γλωσσομαθείς και έχουν ανοιχτό πνεύμα στους πολιτισμούς του κόσμου, αποδείχθηκαν για μας πολύτιμο αντίδοτο στη ναρκισσιστική μας τάση, σε σχέση με το γαλλικό Διοικητικό Δίκαιο. Πολύ συχνά το θεωρούμε ως παγκόσμιο πρότυπο, ενώ στην ουσία είναι γραμμένο με έναν στενά εθνικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε το επισημάνατε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν μπορεί να μεταφερθεί πουθενά αλλού» τόνισε.
Ο κ. Λέϊτ αναφέρθηκε και σε εργασίες του κ. Παύλοπουλου που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως η «οδηγία σχετικά με το διοικητικό δίκαιο» που γράφηκε το 1978 και παραμένει επίκαιρη, ή ακόμα η εργασία του για τον γαλλικό τραπεζικό οργανισμό Credit Fonsier (Στεγαστική Πίστη).
Έκανε τέλος, μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην πολιτική καριέρα του κ. Παυλόπουλου μετά τη μεταπολίτευση, μίλησε για την Ελλάδα «που έχει τόσα προσφέρει στον κόσμο» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του, παραδίδοντάς του το μετάλλιο του Πανεπιστημίου.