Με την αντίστροφη μέτρηση για το ορόσημο της 5ης Δεκέμβρη να βρίσκεται κάτι παραπάνω από 100 ώρες πριν το σημείο μηδέν, η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Κούβα σηματοδοτεί τις ύστατες προσπάθειες σύγκλισης στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης πριν το Eurogroup, οι οποίες γίνονται τόσο σε επίπεδο τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στο Άμπου Ντάμπι εξάλλου που θα ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί τετ α τετ με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίον κυρίως μενού δεν θα είναι άλλο από το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συνέχιση του προγράμματος και του χρέους.
Αν και σύμφωνα με κυβερνητικούς αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους οι αποστάσεις κυρίως στο δημοσιονομικό του 2018 έχουν αμβλυνθεί, μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα εργασιακά εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης που κρατά το ΔΝΤ. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως όλα θα έχουν μπορέσει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, ξορκίζοντας σενάρια επανάληψης του θρίλερ του περσινού Ιουλίου, το οποίο επανέφερε προχθές στο προσκήνιο με τη δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δείχνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.
Πηγές του newsbeast αναφέρουν πως στο Μαξίμου εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορές, ώστε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα να υπάρχει staff level agreement σε ποσοστό 90% και να μπορέσει να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο για τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση με τη στήριξη και της Κομισιόν εμφανίζεται ανυποχώρητη από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ενωσιακό δίκαιο. Ωστόσο, ουδείς αποκλείει σε περίπτωση αδιεξόδου και νέου έκτακτου Eurogroup μέσα στο Δεκέμβρη ώστε να υπάρξει συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος.
Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να θεωρούνται πλέον «καπαρωμένα», όπως διέρρευσαν χθες και από τον ESM, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο σκληρό πόκερ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τους όρους που αυτό θα θέσει.
Την ίδια ώρα με το «φάντασμα» των πρόσθετων μέτρων από τυχόν… συμφιλίωση ΔΝΤ και Σόιμπλε να πλανάται πάνω από την Ηρώδου Αττικού, η κυβέρνηση επιχειρεί μία «ντρίμπλα» με τα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδεχόμενη υψηλά ποσοστά (3,5%) για το 2019 και 2020, δεδομένου ότι αυτά θα μπορέσουν να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ενεργοποιηθούν το 2018.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ώρες είναι κατά πόσο η ντρίμπλα αυτή θα σταθεί ικανή να πείσει τους σκληρούς των θεσμών ή θα υπάρξει ρελάνς από πλευράς τους με τη συγκεκριμενοποίηση νέου πακέτου μέτρων. Σε αυτό το ενδεχόμενο στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται κάθετοι: Όχι σε νέα μέτρα πριν αλλά και μετά το 2018, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλείσει στην περίπτωση επιμονής των πιστωτών, την πυροδότηση καταιγιστικών εξελίξεων στο προσεχές μέλλον…