«Αυτή η κυβέρνηση δε συμβιβάζεται με τα συμφέροντα, δε συμβιβάζεται με τη μόνιμη κατάσταση της διαφθοράς των τελευταίων 30 χρόνων, η οποία οδήγησε τη χώρα εδώ που την έχει οδηγήσει. Διότι αυτό που ζούμε έξι χρόνια τώρα, δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι η κακιά μας τύχη. Οικοδομήθηκε με μεγάλη συνέπεια από το σύστημα της πλουτοκρατίας και της κλεπτοκρατίας. Κάποιοι αυτά τα χρόνια έχουν πλουτίσει. Και αντίθετα υπήρχαν πολιτικές οι οποίες οδηγούσαν σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Άλφα 989», στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο.
Αναφερόμενος στη θητεία του ως υφυπουργός Αθλητισμού, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής με τη γνώση που έλαβε επί 20 μήνες και πως σε συνεργασία με τον νέο υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη, θα προωθήσουν λύσεις και στον τομέα της γρήγορης εκκαθάρισης αυτών των υποθέσεων που είναι εκκρεμείς.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη νεοσύστατη Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δε μας πέφτει λόγος» και εξήγησε: «Το δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να συγκροτούν σωματεία κατά το Σύνταγμα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη και δεν μπορεί να μπει σε περιορισμούς είτε από άλλους συνδικαλιστικούς φορείς είτε από το κράτος. Επομένως οποιαδήποτε συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αφορά το κράτος. Πρόκειται περί συνδικαλιστικών ζητημάτων τα οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να τα προσεγγίσουν και να τα λύσουν, λαμβάνοντας υπόψη κάτι πάρα πολύ απλό: ότι για την κοινωνία και τον πολίτη, ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».
Σχετικά με το ζήτημα της παράτασης θητείας των δικαστών, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές». Επιπλέον, όπως τόνισε, «οι δικαστές κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και, αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία».
Κληθείς να σχολιάσει τον όγκο των υποθέσεων προς εκδίκαση, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Το πρόβλημα είναι πως τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, έστω σε ένα ποσοστό. Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει φροντίδα γι αυτό το ζήτημα. Η πρώτη απόφαση που υπέγραψα ήταν η τοποθέτηση 35 υπαλλήλων στις υπηρεσίες των δικαστηρίων. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων που έχουμε εξαγγείλει. Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που δίνεται βάρος στον τρόπο καλύτερης οργάνωσης των δικαστηρίων, ακριβώς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν τα δικαστήρια και οι δικαστικοί υπάλληλοι στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου. Θέλω όμως να τονίσω ότι μέρος του προβλήματος εκτιμάμε ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ένα πλέγμα προτάσεων το οποίο θα καταθέσουμε άμεσα για την ελάφρυνση της δικαστικής ύλης, τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά. Χρειαζόμαστε βάθος χρόνου και πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας τα αποτελέσματα της δουλειάς μας θα είναι ορατά και θα το παραδεχτούν όλοι.
Με αφορμή τα επεισόδια στους πλειστηριασμούς ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία. Υπήρχαν όμως και θα υπάρχουν και μετά την κρίση. Πρέπει να υπάρχει μια εκκαθάριση των απαιτήσεων των δανειστών και των οφειλετών. Είναι πρωτόγνωρη διαδικασία. Πετύχαμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης πολλά σημαντικά πράγματα για την πρώτη κατοικία παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Εμείς κερδίσαμε τελικά με σφοδρή επιμονή και σύγκρουση. Οι επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους, δε συνάδουν με μια πολιτισμένη κοινωνία».
Όσον αφορά το «βραχιολάκι» ο κ. Κοντονής είπε πως «έχει αποτελέσματα και λειτουργεί πειραματικά τώρα. Είχαμε μόνο μία περίπτωση από τις 11 που δε λειτούργησε. Το μέσο αυτό λειτουργεί θετικά. Πρέπει να προσέξουμε τον έγκαιρο εντοπισμό της παράνομης ενέργειας, δηλαδή να προλαβαίνουμε να μη συμβαίνει».