Oι μαύρες τρύπες που θα εντοπίσουν οι ελεγκτές στα υπουργεία θεωρείται σίγουρο ότι θα επηρεάσουν και τις φθινοπωρινές αποφάσεις του Πρωθυπουργού για αλλαγές ή διορθώσεις που απαιτούνται στο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, στο πόρισμα που θα αρχίσουν να συντάσσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το γενικότερο πνεύμα αναμένεται θετικό για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.

Ωστόσο θα αποτυπώνονται ανάγλυφα τόσο οι αδυναμίες κάλυψης των ελλειμμάτων που εμφανίζονται σε ορισμένα υπουργεία όσο και οι επιδόσεις των υπουργών που εφαρμόζουν συγκεκριμένα προγράμματα. «Για φανταστείτε εάν για ένα υπουργείο διαμορφωθεί η εικόνα ότι εξακολουθεί να έχει υψηλές δαπάνες και ότι ο επικεφαλής του είναι άτολμος και διστάζει να προχωρήσει σε αλλαγές, δεν είναι λογικό τόσο η τρόικα όσο και οι πολίτες αργότερα που θα διαβάσουν το πόρισμα να αναρωτηθούν γιατί ο Πρωθυπουργός δεν τον αλλάζει;», έλεγε προ ημερών κυβερνητικός παράγων εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικας θα βαρύνει στις πρωθυπουργικές αποφάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για μία σειρά υπουργείων που βρίσκονται σε απόσταση από τους στόχους. Από τις μέχρι τώρα επισημάνσεις της τρόικας διαπιστώνεται υστέρηση εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και μηδενικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και αναποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος «χαμένου ΦΠΑ».

Ωστόσο θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να διατηρήσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα εθεωρείτο ρίσκο να αντικατασταθούν οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης που «τρέχουν» το Μνημόνιο.

Από την άλλη το Μαξίμου προβληματίζεται από τη χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε ποσοστό μόνο 10-11%, αντικείμενο που χειρίζεται η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών και τον πληθωρισμό που διαμορφώνεται σε υπετριπλάσια επίπεδα συγκριτικά με τον κοινοτικό μέσο όρο και την εξαιρετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υπάρχει το ενδεχόμενο η κ. Κατσέλη να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ή να βρεθεί ακόμη και εκτός κυβέρνησης.

Σ΄ αυτή την περίπτωση θα μπορούσε τη θέση της να πάρει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μόνο για τη συγκεκριμένη μετακίνηση θα εγκατέλειπε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ή ο Χρήστος Παπουτσής μεταπηδώντας από τη Βουλή στην κυβέρνηση.

Μαύρες τρύπες έχουν διαπιστωθεί και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου η Τίνα Μπιρμπίλη έχει δείξει μία διστακτικότητα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και αντιτίθεται στην πώληση του 40% της ΔΕΗ. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δείξει ότι θα την ενδιέφερε να «σπρώξει» την κ. Μπιρμπίλη και προς τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συμπεριλάβει το όνομά της στις δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει για τον Δήμο Αθηναίων και μάλιστα έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα, όπως επίσης και στις αντίστοιχες μετρήσεις για την Περιφέρεια Αττικής.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της υγείας παραμένει το πρόβλημα με τα υπερβολικά ελλείμματα των νοσοκομείων τα οποία καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός με αποτέλεσμα ακόμη και το σκέλος των δαπανών- το οποίο επί του παρόντος πηγαίνει καλά σύμφωνα και με την Κομισιόν- να κινδυνεύει με εκτροχιασμό.

Από την άλλη πλευρά, η αρμόδια υπουργός Μ. Ξενογιαννακοπούλου έχει ανεβάσει τους ρυθμούς της και επιπλέον κανένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δεν ενδιαφέρεται να μετακινηθεί σε ένα υπουργείο με τεράστια προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί η τρόικα να «γκρινιάζει» για καθυστέρηση σε ιδιωτικοποιήσεις ελλειμματικών ΔΕΚΟ και αποκλίσεις στο πρόβλημα με τον ΟΣΕ, ωστόσο οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση επιτυχημένοι. Το υπουργείο Εργασίας θεωρητικά δεν θα μπει στο στόχαστρο της τρόικας.

Όμως το Εργασιακό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και το Ασφαλιστικό που έτυχε της έγκρισης των επιθεωρητών θα αναθεωρηθεί σύντομα. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα ελλείμματα των ΟΤΑ που διαπιστώνει η τρόικα, θεωρείται ότι δεν θα επηρεάσουν στο ελάχιστο την κρίση του Πρωθυπουργού για τον υπουργό των Εσωτερικών καθώς ο Γιάννης Ραγκούσης ετοιμάζει ήδη τον νέο εκλογικό νόμο και πρακτικά θα είναι ο υπουργός που θα κάνει τις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές με τον Καλλικράτη.

Άλλωστε το επόμενο δεκαήμερο Παπανδρέου και Ραγκούσης αναμένεται να βρεθούν και πάλι στην Πάρο, στο νησί όπου τα τρία τελευταία χρόνια ο Πρωθυπουργός μαζί με τον στενό συνεργάτη του έχουν πάρει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Οι ιδέες του Γιώργου

O Γιώργος Παπανδρέου, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα, σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει σε αλλαγές εντός του Σεπτεμβρίου. Το ζητούμενο είναι εάν ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει έναν ριζικό ανασχηματισμό ή θα κάνει απλώς κάποιες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα θεωρηθούν επιβεβλημένες λόγω και της συμμετοχής ορισμένων υφυπουργών, ίσως και υπουργών, στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια.

Τις τελευταίες ώρες πάντως συνομιλητές του Πρωθυπουργού συγκλίνουν στην άποψη πως θα κάνει απλώς κάποιες βελτιώσεις αφήνοντας αμετακίνητους τους βασικούς υπουργούς. Πιθανότατα στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμπεριλάβει και ορισμένους βουλευτές που θεωρεί ότι «στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων» όλο το προηγούμενο διάστημα.
Πηγή: Τα Νέα