«Δεν πρέπει η Ελλάδα να συρθεί σε σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτά που λέει ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η συμφωνία που υπάρχει με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Η Ευρώπη πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν και όχι η Ελλάδα που έχει ανοιχτό μέτωπο στην Κύπρο και το μεταναστευτικό, που απειλεί τα νησιά μας αλλά και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης» τόνισε στο ραδιόφωνο του «Alpha 98.9» ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε τη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, επισημαίνοντας την στενή σχέση του αλβανικού καθεστώτος με την Τουρκία, ενώ επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καταφέρει να έχει σχέσεις επιρροής στην γειτονική χώρα.

«Η Αλβανία ήταν μια χώρα άμεση εξαρτώμενη από την Ελλάδα. Εμείς με την οικονομική κρίση δεν είμαστε πλέον η κυρίαρχη δύναμη των Βαλκανίων και δεν μας υπολογίζουν. Έτσι, ακόμα και μια χώρα που στην ουσία εξαρτάται από τη χώρα μας, μπορεί να θέτει όρους και να βλέπει την Ελλάδα ως σάκο του μποξ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής χρεοκοπίας της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα Τσαμουριάς και ότι αυτό χρησιμοποιείται από κάποιους ακραίους στην Αλβανία για να δημιουργηθεί εδαφικό θέμα.

Για τα ζητήματα του χρέους επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον Τσίπρα ή τον Σαμαρά και την περιορισμένη δυναμική ενός κόμματος.

Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για σπάταλες στο Δημόσιο, αντί νοικοκυρέματος και περιστολών, ενώ προανήγγειλε εκδηλώσεις του Ποταμιού σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα αποκαλύψουν που πάνε τα χρήματα.

Σχετικά με τις αποχωρήσεις ορισμένων βουλευτών από το κίνημα ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας: «Είναι δικό μου λάθος. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν στο Ποτάμι αλλά εγώ θεώρησα ότι και αυτοί χωράνε στο Ποτάμι και πιστεύοντας ότι μας ενώνουν κάποιες αρχές αποφάσισα να προσχωρήσουμε μαζί. Δεν άκουσα τις τοπικές οργανώσεις που είχαν αντίθετες απόψεις και τους έβαλα στις λίστες για να προσθέσω νέο κόσμο στο Ποτάμι. Να δούμε όμως τι τύχη θα έχουν γιατί κάποιοι βλέπουν τη σκιά τους και νομίζουν ότι είναι το μπόι τους».

Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις συνεργασίες, τόνισε ότι το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί προεκλογικά με κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, αναφέροντας ότι το κίνημα έχει δυο δρόμους: Ή αυτόνομη πορεία ή ως βάση σε ένα νέο κίνημα που θα δημιουργηθεί μέσα από την κοινωνία.