Ο αγώνας για την ποιότητα της Δημοκρατίας, ακόμη κι εντός της κανονικότητας πρέπει να είναι διαρκής και η επανανάκτηση της σχέσης της πολιτικής με τους νέους, είναι το διπλό μήνυμα που εξέπεμψε από την Ολομέλεια για την σημερινή ημέρα μνήμης, η Νίκη Κεραμέως, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
«Μόνον τότε θα εξέλθει η χώρα από την γενικευμένη κρίση», παρατήρησε η κ. Κεραμέως.
«Απολαμβάνουμε τους καρπούς του αγώνα των νέων του Πολυτεχνείου για την Δημοκρατία. Όμως αυτό δεν αρκεί. Είναι καθήκον όλων, να διεκδικούμε καθημερινά καλύτερη ποιότητα για την Δημοκρατία, εφαρμογή των αρετών της στην καθημερινότητα, για ισότητα ευκαιριών, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, όπως αυτά αποτυπώνονται στο Σύνταγμά μας» είπε.
Σημειώνοντας πως η Δημοκρατία αποδείχθηκε ανθεκτική στα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τόνισε ότι δεν αμφισβητείται πως δέχθηκε και δέχεται πλήγματα, με την ακραία ρητορική απέναντι στους θεσμούς της χώρας ή ακόμη και την αξιοποίηση θεσμικών εργαλείων προς ίδιον όφελος.
«Θα μπορούσα να απαντήσω στα όσα είπε ο πρωθυπουργός. Όμως σήμερα είναι μέρα τιμής, δεν είναι ημέρα συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου» είπε η βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε πως το πρώτο μήνυμα που θα πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή επέτειο, είναι ότι ο αγώνας είναι διαρκής και μπορεί και πρέπει να λαμβάνει χώρα ακόμη κι εντός αυτού που εμφανίζεται ως κανονικότητα. «Γιατί οι σειρήνες του λαϊκισμού, δημαγωγίας που αρθρώνονται εντός της κανονικότητας μπορεί κι αυτές να αποτελέσουν σοβαρή πληγή για την Δημοκρατία» αιτιολόγησε η κ. Κεραμέως.
Το δεύτερο μήνυμα – όπως είπε – είναι η δύναμη της νέας γενιάς: Εκείνοι ήταν άνθρωποι που είχαν το σθένος, όχι μόνον να διεκδικήσουν την ανατροπή του καθεστώτος, αλλά και τα όνειρά τους, να οικοδομήσουν μια Ελλάδα με Δημοκρατία, Δικαιοσύνη κι Ανεξαρτησίας. Αυτό που ονειρεύονταν οι φοιτητές τότε, ονειρεύονται και σήμερα.
«Όμως αναζητούν το καλύτερο μέλλον εκτός της χώρας. Οι μορφωμένοι νέοι, οι επιστήμονες, που έχουν την δυνατότητα να παράξουν υψηλό προϊόν, φεύγουν» ανέφερε η κ. Κεραμέως, αναδεικνύοντας τη διαρροή των νέων προς το εξωτερικό, ως μία από τις σοβαρότερες πτυχές του προβλήματος. «Οι νέοι σήμερα γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική. Κι αυτό πρέπει όλους να μας προβληματίσει. Όλοι έχουμε ευθύνη για την Δημοκρατία, που γερνάει.
Κι έχουμε καθήκον και ύψιστο χρέος να ξαναφέρουμε την νεολαία κοντά στην πολιτική, να την ξαναφέρουμε στην θέση της διεκδίκησης της ελπίδας, να την κάνουμε μπροστάρη των προσδοκιών μιας κοινωνίας και ενός έθνους με μακρά διαδρομή» τόνισε η κ. Κεραμέως και κατέληξε, επισημαίνοντας πως ο νέος ιστορικός κύκλος που θα οικοδομηθεί για την νέα γενιά, δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς τη νέα γενιά.