Τέλος στα σενάρια περί τέταρτου μνημονίου επιχείρησε να βάλει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τονίζοντας πως δεν χρειάζονται ούτε θα μπουν νέα μέτρα. «Και το ΔΝΤ και οι θεσμοί δεν μιλάνε για τέταρτο μνημόνιο, η Νέα Δημοκρατία μιλάει μόνο», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά έχουν κλείσει. «Παραμένουμε στη ίδια θέση που είχαμε αρχικά με τους δανειστές ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει και όχι με νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει σταθερά στην επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να υλοποιήσει σήμερα το πρόγραμμα του 2014, είπε, ότι «τα βασικά στοιχεία του προγράμματος του 2014, αυτά τα οποία έχουν σχέση με την ελάφρυνση των οικονομικά αδύναμων, μόλις μπορέσουμε, μόλις έχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα θα προχωρήσουμε στα μέτρα που είχαμε πει τότε. Μόλις μπορέσουμε και βγούμε στις αγορές η Ελλάδα θα γίνει εργοτάξιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης και τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις σε πολλούς τομείς ακόμη και στον αγροτοτροφικό τομέα ο οποίος», όπως είπε, είναι σχεδόν παρατημένος.
«Υπήρξε μία πορεία πέντε ετών η οποία ουσιαστικά διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας, και τις συντάξεις. Ήρθαμε εμείς για να τα διορθώσουμε και να τα βελτιώσουμε, αλλά δυστυχώς δε μπορέσαμε να το κάνουμε. Ας μην ξεχνάμε όμως και τα θετικά που έχουμε κάνει, τα προβλήματα που μπορέσαμε να λύσουμε», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε.
«Αυτή τη στιγμή 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι, έχουν πρόσβαση στο δημόσιο υγείας, ενώ 300.000 κατατρεγμένοι άνθρωποι που κατέφευγαν στους κάδους τω σκουπιδιών, προμηθεύονται τρόφιμα με τα κουπόνια. Υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα που περιμένουν να ξεκινήσουν ενώ συνεχίζονται τα έργα των αυτοκινητοδρόμων που είχαν σταματήσει».
Ερωτηθείς ο κ. Φλαμπουράρης για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, είπε ότι «το νέο σχήμα είναι ανανέωση και συνέχεια και πρόσθεσε ότι, «η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία, διαμορφώνεται από το κόμμα, από τις συνεργασίες που έχουμε με τους ΑΝΕΛ και την εφαρμόζουμε όλοι. Στόχος του ανασχηματισμού», τόνισε, «είναι να ολοκληρωθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έως το τέλος του έτους να διευθετηθεί το θέμα του χρέους να συνεχιστεί η αύξηση των κρατικών εσόδων, ώστε να έχουμε ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα και μόλις μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, θα αρχίσει ο κόσμος να ανασαίνει. Όταν σε αυτή την κρίση που περνάμε είχαμε μείωση 3% της ανεργίας, είναι μια ένδειξη του τι θα μπορούσε να γίνει».
Απαντώντας σχετικά με αν η μη υπουργοποίηση του κ. Φίλη, έγινε μετά από παρέμβαση της Εκκλησίας, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «ο ανασχηματισμός έγινε με κριτήρια του ίδιου του Πρωθυπουργού» και εκτίμησε ότι ο κ. Φιλης κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για τις σχέσεις με την Εκκλησία και το μάθημα των θρησκευτικών. «Δεν κατάλαβα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, όχι τη στάση του κ. Φίλη», υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης, και πρόσθεσε: «Συμμετείχα στη συνάντηση για το θέμα των θρησκευτικών και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από τη μεριά του Αρχιεπισκόπου». Συμφωνήθηκε θα μπουν τα βιβλία στα σχολεία για ένα χρόνο το χρόνο, να γίνει αξιολόγηση και από τους μαθητές, από τους γονείς και από την κοινωνία και μετά να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του μαθήματος. Συνεχίζοντας, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο κ. Καμμένος ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Φϊλη και τόνισε ότι στον κ. Φίλη προτάθηκε και άλλο υπουργείο, το οποίο δεν δέχτηκε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εκλογή του κ. Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, επηρεάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ανέφερε: «Στην αρχή όλοι ήταν μουδιασμένοι με την εκλογή Τραμπ, αλλά είναι άλλο ότι η πλειοψηφία του λαού και της Ευρώπης δεν περίμενε το αποτέλεσμα και άλλο η θέση μας το διεθνές περιβάλλον. «Πρέπει να περιμένουμε» γιατί ήδη διακρίνεται μια διαφορετική μετεκλογική συμπεριφορά. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σχέσεις καλές και με την Αμερική και με την ηγεσία της», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς εάν μετά την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. «Νομίζω και ελπίζω, ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή επειδή εξελέγη ο κ. Τραμπ. Και ότι η συμφωνία Ε.Ε Τουρκίας θα συνεχίζει να εφαρμόζεται κανονικά, ώστε εμείς και η Ευρπώπη να ανασάνουμε», τόνισε, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει βάση σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία.
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε, ότι είναι σημαντικό ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «επιλέγει μια μικρή χώρα και μάλιστα τη χώρα μας, για να μιλήσει για την ελευθερία την δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αποδεικνύει επίσης ότι η Ελλάδα που επί χρόνια ήταν απομονωμένη, στο διεθνή περίγυρο τα τελευταία δυο χρόνια έχει αναπτύξει στενές επαφές με τις χώρες τις Ευρώπης με τις ΗΠΑ την Κίνα τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, «οι οποίες σε ένα παγκοσμοιοποιημένο κόσμο έχουν ιδιαίτερη σημασία».