Ανέλαβε και επισήμως τα νέα καθήκοντά της ως υπουργός Εργασίας η Έφη Αχτσιόγλου, μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο. Στην ομιλία της, η κ. Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι το ασφαλιστικό έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση.
«Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, έχουμε κρίσιμες μάχες σε δύο κυρίους τομείς, όπως τους έθεσε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώτος τομέας είναι η δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία τα εργασιακά αποτελούν τον βασικό άξονα της διαπραγμάτευσης, ενώ ο δεύτερος τομέας είναι η καθημερινότητα των πολιτών, όπως αυτή αντανακλάται στο πεδίο της αγοράς εργασίας», σημείωσε.
«Στη δεύτερη αξιολόγηση, για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και είναι δύσκολη, στόχος μας είναι να ανακτήσουμε βασικά, συλλογικά εργατικά δικαιώματα, τα οποία ισοπεδώθηκαν την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων και να δώσουμε, πλέον, ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Γιατί, σήμερα, το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης εξακολουθεί τυπικά να ισχύει, στην πράξη, όμως, έχει πλήρως καταργηθεί. Δεδομένος είναι και ο στόχος μας να μην επιτρέψουμε καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε η νέα υπουργός.
Υπογράμμισε, δε, ότι στη μάχη της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει σημαντικά «όπλα», που είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, «μία Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε από κοινού με τους δανειστές. Επομένως, το κύρος της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού». «Δεύτερο “όπλο” μας είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, οι αρχές αυτές, οι οποίες αποτύπωνονται στους χάρτες θεμελιωδών και κοινωνικών δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ευρώπη, και στους οποίους δεσπόζουσα θέση κατέχει το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Έχουμε, λοιπόν, στρατηγική, έχουμε “όπλα” και, σίγουρα, έχουμε έναν στόχο», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.
Η κ. Αχτσίογλου συμπλήρωσε ότι, πέραν της διαπραγμάτευσης, «στην καθημερινότητα των πολιτών και των εργασιακών σχέσεων, η αγορά εργασίας δεν πλήττεται μόνο από την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήττεται και από τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας, της μαύρης εργασίας, της ανασφάλιστης, της απλήρωτης και κακοπληρωμένης εργασίας, της εργασίας που είναι πλήρης, αλλά εμφανίζεται ως μερική απασχόληση». «Το μεγάλο στοίχημα», σύμφωνα με την ίδια, «είναι η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να επιβάλει τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας».
Επίσης, εξήρε το έργο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου. Αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε ότι η κ. Φωτίου, με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, υλοποίησε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως επεσήμανε, εφάρμοσε, ήδη, πιλοτικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 30 δήμους με επιτυχία και τώρα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της πλήρους εφαρμογής του θεσμού του ΚΕΑ, το οποίο θα δώσει στήριξη στους πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας». Για το μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας, είπε ότι η κ. Αντωνοπούλου, με καθημερινό αγώνα, έχει ριχτεί στη μεγάλη μάχη της μείωσης της ανεργίας.
«Το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για δουλειά και όχι για λόγια. Προχωράμε συντεταγμένα, συλλογικά, στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν μας επιτρέπει να “είμαι εγώ πάνω από εσένα ή εσύ πάνω από εμένα”. Αλλά ο καθένας θα πρέπει να είναι πάνω από τον εαυτό του. Το υπουργείο έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους πολίτες», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Επίσης, σημείωσε ότι παραλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, «έναν άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε στους ώμους του το βαρύ φορτίο της πρώτης αξιολόγησης και σχεδίασε μία δομική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα αντικαταστήσει το κατακερματισμένο και εν πολλοίς πελατειακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». «Είμαι βέβαιη ότι ο κ. Κατρούγκαλος στα νέα του καθήκοντα θα έχει μία πολύ επιτυχημένη πορεία και θα συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση της συμμαχίας των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, μία συμμαχία που είναι αναγκαία, τόσο για την ανάδειξη των θέσεων της χώρας μας στο εξωτερικό, όσο και για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδει τις αρμοδιότητες του υπουργού Εργασίας στην Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας, παράλληλα, τις τέσσερις μεγάλες σφαίρες αρμοδιότητας του υπουργείου, που κλήθηκε να διαχειριστεί, και είναι το ασφαλιστικό, το θέμα των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα θέματα, δηλαδή, κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα των ανθρώπων που είναι θύματα της κρίσης. «Γι’ αυτό συμβολικά, το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ήταν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση», συμπλήρωσε.
«Στο ασφαλιστικό επιχειρήσαμε μία μεταρρύθμιση, για να αντιμετωπίσουμε κακοδαιμονίες δεκαετιών. Αποφασίσαμε, όμως, αυτές τις δυσμενείς συνέπειες του μνημονίου, όπως ήταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που, παρά την υποκριτική κριτική, υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να τις εξουδετερώσουμε με μία σφαιρική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόσαμε κανόνες ισονομίας, που αποτελούν καταστατικές αρχές της Αριστεράς, ιδρύοντας έναν ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και εφαρμόζοντας, για πρώτη φορά, τους ίδιους κανόνες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός.