Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η κυβέρνηση στέλνει τα μηνύματά της, αναφερόμενη στη λογική του ανασχηματισμού, η οποία «σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο κρίσιμο εξάμηνο με έμφαση την αξιολόγηση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση».

Δεύτερο σημείο, στο οποίο δίνει έμφαση η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τρίτο σημείο, το ζήτημα της ανάπτυξης. Στο σημείο αυτό γίνεται ειδική αναφορά στην τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, «ενός ανθρώπου διεθνούς κύρους επιστήμονας πάνω σε αυτό το αντικείμενο».

Για τον Γιώργο Σταθάκη και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της ενέργειας, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «είναι μια σημαντική θέση με ιδιαίτερη σημασία. Για τον Αλέκο Φλαμπουράρη στο Επικρατείας, τονίζεται η σημασία του πόστου αυτού «για την καθημερινότητα του πολίτη συν τα ζητήματα του συντονισμού της ανάπτυξης και μεγάλων έργων».

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, πάλι, αναλαμβάνει τον «στρατηγικό σχεδιασμό και συντονισμό της κυβέρνησης στο σύνολο του».

Στις δομικές αλλαγές, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την ψηφιακή πολιτική, που αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς και κάνουν λόγο για «ενιαίο υπουργό που θα αφορά την ψηφιακή πολιτική, τις τηλεπικοινωνίες και την ενημέρωση». «Και οι Γάλλοι έχουν δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζεται ακόμη η ηλικιακή ανανέωση του νέου σχήματος, και γίνεται λόγος για ανθρώπους της γενιάς του πρωθυπουργού που μπαίνουν στην κυβέρνηση. «Επισημαίνουμε την Έφη Αχτσιόγλου που είναι 30, τον Χαρίτση, τον Βασιλειάδη, τον Δημήτρη Λιάκο και τον Τζανακόπουλο», τονίζουν.

Αναφορικά με τον Νίκο Φίλη και το γεγονός ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι «έγινε πρόταση να αναλάβει άλλο υπουργείο. Ο κ. Φίλης αρνήθηκε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιλογή είχε να κάνει με το γεγονός ότι έγινε ένας συνολικός ανασχηματισμός που ελάχιστοι έμειναν στη θέση τους.

Γίνεται επίσης λόγος για στοιχεία διεύρυνσης και στο υπουργείο Οικονομίας. «Και στην περίπτωση του Πολιτισμού που δεν είναι στενά κομματικοί αλλά θεωρούνται κατάλληλοι για τη δουλειά που αναλαμβάνουν…».

Σχετικά με τον Γιώργο Κατρούγκαλο επισημαίνεται ότι αναλαμβάνει ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που είναι οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις και ο σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ για την κ. Αχτσιόγλου διευκρινίζεται ότι είναι στενή συνεργάτης του κ. Κατρούγκαλου και εμπλεκόμενη στη διαπραγμάτευση.

Ο πρωινός καφές στο Μαξίμου

Ο πρωινός καφές στο Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό θα είναι πλέον ανάμεσα στον πρωθυπουργό και σε επτά υπουργούς.

Συγκεκριμένα θα είναι:

  • οι τρεις υπουργοί Επικρατείας: Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος,
  • ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς,
  • η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη
  • ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης
  • και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος