Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και τη χθεσινοβραδινή απόσυρση της τροπολογίας Παππά με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

«Να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις», κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στην ανακοίνωση της Πειραιώς για τις τηλεοπτικές άδειες.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία τόνιζε πως η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά κάθε σκέψη για «μαύρο» στα κανάλια ζητώντας την κατάργηση του νόμου Παππά ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρέπεμψε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο για μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση κι ενώ νωρίτερα είχε καταθέσει τροπολογία για τα κανάλια.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία Παππά προέβλεπε μεταξύ άλλων το κλείσιμο των καναλιών που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια μετά το πέρας πέντε εργάσιμων ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

ΝΔ: Απαίτηση της κοινωνίας ο νόμος Παππά να καταργηθεί

«Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι η κυβέρνηση Τσίπρα- Παππα», υπογράμμισε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της για το θέμα των αδειών και μετά τα νυχτερινά «μπρος- πίσω» του υπουργού Επικρατείας.

«Το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας», σημείωνε στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και τόνιζε πως «κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την Κυβέρνηση».

Παππάς: Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες

Όσα συνέβησαν χθες βράδυ μετά την κατάθεση της τροπολογίας του για τις τηλεοπτικές άδειες, που οδήγησαν στο «πάγωμά» της μέχρι τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραση περιγράφει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. Ο κ. Παππάς αναφέρει τη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, εκφράζει σεβασμό στις διαδικασίες της Βουλής και τονίζει πως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βουλή, η οποία Βουλή έχει την ευθύνη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της. Είχα λοιπόν μια επικοινωνία χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση, ο οποίος μου κατέθεσε την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να έλθει μετά και την επόμενη προσπάθεια για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ούτως ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βάλουμε προσκόμματα ή να το αρνηθούμε, συνεπώς έτσι και θα πράξουμε. Σεβόμαστε και τις διαδικασίες της Βουλής. Και, επαναλαμβάνω, είμαστε εδώ πέρα για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων τόσο για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο βεβαίως και για το πέρασμα στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα, η οποία υπάρχει μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Μαξίμου: Η ΝΔ να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις

Κατηγορίες κατά της Νέας Δημοκρατίας πως θέλει «να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες» εξαπέλυσε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις».

«Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση», τονίζε στην ανακοίνωση.

ΝΔ: Η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά

Για παραβίαση του Συντάγματος κατηγόρησε την κυβέρνηση «Τσίπρα- Παππα- Καμμένου» η Νέα Δημοκρατία με αιχμή την «περιθωριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Χθες, μάλιστα, ομολόγησε τη διαπλοκή με τα συμφέροντα με την πραξικοπηματική απόπειρα να πέσει “μαύρο” στα κανάλια», σημείωνε η ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο “μαύρο” και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζόμενων».

«Η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά», κατέληγε η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική εκτροπή η άρνηση της ΝΔ για συγκρότηση ΕΣΡ

«Θεσμική εκτροπή» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ «τη ρητή άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνδράμει στη συγκρότηση ΕΣΡ», απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο απαιτεί απόσυρση του νόμου Παππά για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ώστε να επιτρέψει τη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε ότι «το ΕΣΡ είναι συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή» και ότι «η συγκρότησή του είναι συνταγματικό καθήκον όλων των κομμάτων». Επισήμανε ότι «η ρητή -πλέον- άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη συγκρότηση του ΕΣΡ συνιστά θεσμική εκτροπή».

«Η ΝΔ» υπογράμμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να αλλάξει θέση και να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Ας σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της διαπλοκής, κόντρα στα συμφέροντα της κοινωνίας».

«Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει» κατέληγε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.