«Η ευρωπαϊκή διάσταση πρέπει να είναι ενιαία απαραβίαστη και δεδομένη για την Ελλάδα» είπε ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2016» για τις προοπτικές της χώρας μας, μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον και αναφερόμενος τις νέες προκλήσεις, που διαμορφώνουν συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και ρευστότητας σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι πρέπει η χώρα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, να φροντίζει να ενισχύει τις διμερείς σχέσεις της με άλλα κράτη, στη βάση κοινών στόχων και επιδιώξεων, που μπορεί να είναι οικονομικοί, ενεργειακοί, ή γεωστρατηγικοί , για λόγους αμοιβαίου συμφέροντος, αλλά πρέπει επίσης να διατηρεί σταθερά τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.
«Εγώ, νομίζω, ότι η ευρωπαϊκή διάσταση πρέπει να είναι ενιαία απαραβίαστη και δεδομένη για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτε πέραν της Ευρώπης. Και δεν μπορεί, είκοσι έξι κράτη να μας λένε, «μαζέψτε τα δημόσια οικονομικά σας, πληρώστε τα χρέη σας, ελάτε σε μια ορθή διοίκηση των πραγμάτων, κάντε ιδιωτικοποιήσεις, κάντε επενδύσεις, να υπάρξει ανάπτυξη και να υπάρξει απασχόληση». Αυτό δεν έχουν τρελαθεί όλοι και μας το λένε κι εμείς κρατάμε την αλήθεια» είπε ο κ. Πάγκαλος.
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στη ρευστότητα που επικρατεί, κυρίως στη Μ. Ανατολή, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, στις τεράστιες ανισότητες, στην κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, τους πολέμους, αλλά και στην «τρομοκρατία που δημιουργεί ασύμμετρη απειλή», αλλά και την ευμεταβλητότητα στις σχέσεις μεταξύ κρατών, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη αλλαγή στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Επεσήμανε αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αναφερόμενος σε μια σειρά από καταστάσεις που αντιμετώπισε και ο ίδιος ως υπουργός, ενώ διαφώνησε με τον κ. Κουμουτσάκο ότι θα πρέπει να θεσπιστεί υφυπουργός Εξωτερικών πενταετούς θητείας.
«Οι υπουργοί πρέπει να είναι πολιτικά πρόσωπα και να αλλάζουν» είπε ο κ. Πάγκαλος.