Σε πρωτοφανές επίπεδο κλιμακώνει η Νέα Δημοκρατία την αντιπολιτευτική της ρητορική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παράλληλα με το ξεδίπλωμα της εναλλακτικής πρότασης για φοροελαφρύνσεις και περιστολή δαπανών, να κάνει ευθέως λόγο για ζητήματα που άπτονται του ίδιου του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Από το Αγρίνιο, όπου και περιόδευσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, μεταφέροντας το δημόσιο διάλογο σε θσμικό επίπεδο και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πς θεωρεί τη Δικαιοσύνη ως επέκταση της εκτελεστικής εξουσίας.
Στη Νέα Δημοκρατία εκπέμπουν σήμα κινδύνου για θεσμική εκτροπή στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων. Συγκεκριμένα ευθέως συνδέουν την εκκρεμούσα απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μάλιστα επί τάπητος τέθηκαν μισθολογικά ζητήματα που αφορούν στο δικαστικό κλάδο.
«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή» αναφέρουν στη ΝΔ, τονίζοντας πως εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε πως «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπονομεύεται συστηματικά από μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη ως προέκταση της δίκης της εξουσίας. Η ΝΔ είναι θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο που οδηγείται η χώρα. Η ΝΔ δεν δέχεται οποιαδήποτε εκτροπή. Διεκδικούμε διεξαγωγή εκλογών για να βάλουμε τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση», επαναδιατυπώνοντας με στόμφο το αίτημα για πρόωρες εκλογές, το οποίο ενστερνίζεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όπως τόνισε, προκειμένου «να φύγει το συντομότερο η πιο ανίκανη κυβέρνηση».
Η παντελής απόρριψη κάθε διαύλου επικοινωνίας πλέον με την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε και από την απαξιωτική ανακοίνωση της ΝΔ για την Επιτροπή Διαλόγου για το νέο Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι σε αυτή μετέχουν δύο στελέχη της (Μίχαλος και Αγοραστός). Στο Μοσχάτο κάνουν λόγο για προπέτασμα καπνού, τονίζοντας πως «οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή. Αντί γι’ αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις».