Στην ανάγκη υποστήριξης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, που στην τρέχουσα περίοδο παρατεταμένης ύφεσης προβάλει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, συμφώνησαν στην τέταρτη τριμερή συνάντηση που είχαν, στη Βαλέτα, οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας, Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης και Υποδομών και Μεταφορών της Μάλτας, Joe Mizzi.
Οι τρείς υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ναυτιλιακά θέματα- ενόψει και της ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Μάλτα το πρώτο εξάμηνο του 2017- όπως η συνεισφορά της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ψηφιοποίηση και απλοποίηση των ναυτιλιακών διαδικασιών, η αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων, η ενδιάμεση Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τον Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών μέχρι το 2018 και άλλα.
Ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε την πάγια πολιτική της χώρας μας για υιοθέτηση και εφαρμογή διεθνών κανόνων για ποιοτική ναυτιλία, ενώ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελλάδας για εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας, που αποτελεί πρωταρχικό σημείο βιωσιμότητας της και αναβάθμισης των επιπέδων ασφάλειας.
Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της ΕΕ να αναδείξει το έτος 2017 ως «Ευρωπαϊκό έτος για τη ναυτιλία», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα, ως παραδοσιακά ναυτική χώρα, με σημαντική πλοιοκτησία και ναυτεργασία, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο ναυτικό επάγγελμα και στη διασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στα πλοία.
Ο υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι οι δράσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ, αλλά και οι εθνικές πολιτικές, θα πρέπει να ενσκήψουν στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης αξιωματικών για τη στελέχωση του παγκόσμιου στόλου με ολοκληρωμένα μέτρα προσέλκυσης νέων, αναβάθμισης της εκπαίδευσης και σεβασμού του κρίσιμου ρόλου του ναυτικού για τη ναυτιλία και τη ναυτική τεχνογνωσία.
Ο κ. Δρίτσας παρακολούθησε, ως επίσημος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής, τις εργασίες του Ναυτιλιακού Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου (Malta Maritime Summit), ενώ συμμετείχε σε υπουργική στρογγυλή τράπεζα, όπου με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Μάλτας, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Κύπρου, τον γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), τον γγ της Ένωσης Εφοπλιστών της ΕΕ (ECSA), τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και τον γγ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), τοποθετήθηκε επί θεμάτων διεθνούς και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής νομοθεσίας.
Παράλληλα, ο υπουργός συμμετείχε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τον εορτασμό της 40ής επετείου ίδρυσης του REMPEC (Περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Έκτακτων Περιστατικών Θαλάσσιας Ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα).
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μάλτα, ο κ. Δρίτσας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον γγ, Eduardo Chagas και τον πολιτικό γραμματέα, Philippe Alfonso, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), στην οποία ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις επί πρωτοβουλιών της ETF, που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών και ειδικότερα ενημερώθηκε επί της πρωτοβουλίας «Fair Transport Europe Campaign» και τις 10 προτάσεις του ETF σχετικάμε την ποιοτική ναυτιλία στην Ευρώπη.