«Τα δάνεια ύψους 98 εκατ. ευρώ, που είχε πάρει η εταιρεία “Τηλέτυπος”, εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015 και ως προς τους τόκους και ως προς τα τοκοχρεολύσια και δεν υπήρχε πρόβλημα αποπληρωμής τους». Αυτό υποστήριξε στην κατάθεσή του, η οποία συνεχίζεται, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Τηλέτυπος», Ηλίας Τσίγκας.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίγκας, από τον Απρίλιο του 2016 υπάρχει ρήξη ανάμεσα στις τράπεζες και την εταιρεία, μετά την άρνηση των μετόχων της να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, όπως ήταν ο όρος για να γίνει αναδιάρθρωση του δανείου.
«Στην περίπτωση του Mega, ούτε φούσκα υπήρχε, ούτε πάρτι γινόταν» τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση για τη λήψη των δανείων» και «οι τράπεζες τα έδιναν επειδή η εταιρεία ήταν στο Χρηματιστήριο, το οποίο μέσα από απόλυτη διαφάνεια μπορούσε να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητά της».
Ο κ. Τσίγκας διευκρίνισε ότι ξεκίνησε από τέλη του 1993 με αρχές του 1994 ως γενικός διευθυντής, και πρόεδρος της εταιρείας ήταν τα τελευταία έξι χρόνια, σημειώνοντας ότι τα δάνεια λαμβάνονταν μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ο ίδιος ή ο οικονομικός διευθυντής τα υπέγραφαν.
Επίσης, υπεραμύνθηκε της αξίας της ταινιοθήκης του Mega, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί έσοδα που προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ. «Ο προσανατολισμός του Mega ήταν στις ελληνικές σειρές και μέχρι το 2015 συσσωρεύτηκαν 16.200 επεισόδια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν πρώτο σε θεαματικότητα. Αν θεωρήσουμε ότι ενοικιάζουμε ένα επεισόδιο για το ευτελές ποσό των 200 και 300 ευρώ, αυτό δίνει πάνω από 30 εκατ. τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίγκας δήλωσε άγνοια για το πώς θα ξεχρεωθούν τα δάνεια της «Τηλέτυπος», σημειώνοντας, πάντως, ότι οι τράπεζες από το 2012 είχαν πάρει εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, ενώ δεν έχει λάβει άλλο δάνειο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σταλεί, ο συνολικός δανεισμός της «Τηλέτυπος» είναι ύψους 112.689.000 ευρώ.
«Σε όλη την περίοδο της κρίσης, η διαφημιστική δαπάνη και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 65%. Είναι λάθος, μία εταιρεία, τη στιγμή που για 18 χρόνια είχε επικερδείς ισολογισμούς, να την κρίνεται για την περίοδο όπου η μείωση του τζίρου της ήταν 65%», τόνισε ο κ. Τσίγκας.
«Μετά το 2008, η εταιρεία είχε αρχίσει να έχει αρνητικούς οικονομικούς δείκτες. Ο ορκωτός λογιστής, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, εφιστούσε την προσοχή για την ικανότητα της εταιρείας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Πώς με τόση ευκολία δανειζόταν;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππα.
«Από την ημερομηνία ίδρυσης της εταιρείας “Τηλέτυπος” και μέχρι έναν χρόνο πριν την κρίση, το 2008, είχε 18 κερδοφόρες χρήσεις. Τα δάνειά της ήταν μόλις στο 30% του τζίρου της. Δεν υπήρχε πρόβλημα δανεισμού γιατί η πιστοληπτική ικανότητά της ήταν εξαιρετική», απάντησε ο κ. Τσίγκας και πρόσθεσε: «Από το 2009 έως το 2012 μπήκαμε σε ζημιογόνο περίοδο. Χάσαμε το 54% των εσόδων μας. Γίνανε προσπάθειες μείωσης δαπανών. Εξακολουθούσαμε, όμως, να έχουμε δυσκολίες δανεισμού».
Ταυτόχρονα, απέρριψε αιτιάσεις περί νέου δανείου, ώστε να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωσή τους, προκειμένου να πάρουν εγγυήσεις και εξασφαλίσεις που δεν είχαν τα προηγούμενα. «Δεν πήραμε δάνειο για να πληρώσουμε τα προηγούμενα. Επειδή η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας δεν ήταν καλή δεχθήκαμε την αναδιοργάνωση των δανείων, ώστε να εξασφαλιστούν τα δάνεια στις τράπεζες ύψους 98 εκατ. ευρώ. Κάναμε αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου. Άλλαξε η σύμβαση, γιατί τα προηγούμενα δάνεια δεν ήταν εγγυημένα ώστε να καλυφθούν. Ταυτόχρονα, έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους. Το 2012, 10 εκατ. ευρώ και το 2013, 15 εκατ. ευρώ και δόθηκαν οι εγγυήσεις και οι εξασφαλίσεις που χρειάζονταν οι τράπεζες και ήταν προϋπόθεση για την αναδιάρθρωσή του. Άρα, το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκε», επεσήμανε.
Ο κ. Τσίγκας δήλωσε άγνοια σχετικά με τον ποιον μέτοχο βαρύνει η ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση της αύξησης κεφαλαίου το 2016, όπως ήταν όρος από τις τράπεζες για να εγκριθεί νέο δάνειο. «Το καλοκαίρι του 2015, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Επειδή η “Τηλέτυπος” ήταν στο Χρηματιστήριο, η διαδικασία ήταν χρονοβόρα. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2016 έδωσε την έγκρισή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έπρεπε οι μέτοχοι μέσα σε 15 ημέρες να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν έγινε, όμως, αυτό. Παρατάσεις δεν υπάρχουν. Δεν ήμουν το διάστημα αυτό στην εταιρεία και δεν γνωρίζω τους λόγους γιατί οι μέτοχοι δεν προχώρησαν».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίγκας τόνισε ότι «η “Τηλέτυπος” στερείται οποιασδήποτε εισροής κεφαλαίων γιατί παρακρατούνται από τις τράπεζες» και έκανε λόγο για μεγάλη και αδικαιολόγητη αυστηρότητα που υπάρχει απέναντι στην εταιρεία. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν οι οφειλές προς προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, εργαζόμενους. Αυτό που γίνεται είναι παράλογο. Έκλεισαν τον διακόπτη και δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ άνευ λόγου και αιτίας να μπει στην εταιρεία για να μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές της. Αν δεν εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και επιτρέψουν κάποια ρευστότητα, θα δώσουν την ευκαιρία να έχουν χρόνο οι μέτοχοι να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Από εκεί και πέρα, η απόφαση είναι των μετόχων τι θα γίνει με το Mega, ενόψει των αλλαγών και αν θα μπορεί να εκπέμπει μέσω ίντερνετ ή συνδρομητικής τηλεόρασης», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση γιατί δεν συμμετείχε η εταιρεία στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίγκας απάντησε ότι επειδή δεν είχε προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταγγέλθηκε το δάνειο και δεν μπορούσε να έχει τραπεζική, φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.
«Οι μέτοχοι επέλεξαν να μην συμμετέχουν», πρόσθεσε.