Την αναθεώρηση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου, με νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προανήγγειλε ουσιαστικά χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Έθνος, πηγές προσκείμενες στο ΔΝΤ υποστήριζαν ότι από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, φαίνεται να επικρατούν δύο: Η πρόταση του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα για «κούρεμα» 21% και αύξηση των κονδυλίων με επαναγορά ομολόγων από 20 σε 50 δισ. ευρώ, καθώς και η πρόταση που προβλέπει μεγαλύτερο «κούρεμα» με ταυτόχρονη ανακεφαλαίωση των τραπεζών.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ακόμη πως δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις πριν από την επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε χθες ότι η τελική θέση της Γερμανίας θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων για τροποποίηση της νέας αρωγής προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, το οποίο αποσαφηνίζει ότι θα συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας, μόνον εφόσον διαπιστωθεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Μετά τη συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η καγκελάριος, αφού υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μέλος του ευρώ» και ότι θα πρέπει να δοθεί ευκαιρία στη χώρα για να ανακάμψει, επεσήμανε ότι παραμένει άγνωστο το κατά πόσο η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η κυρία Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε χθες και στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν -με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου- η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε ιδιαίτερα αρνητικές απόψεις και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης διαχωρισμός μεταξύ της Ελλάδας και των περιπτώσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.