Με την καταιγίδα των τηλεοπτικών αδειών να βρίσκεται πλέον αποκλειστικά στα χέρια της Δικαιοσύνης και την πρώτη αξιολόγηση να κλείνει και τυπικά την Τετάρτη με τα τελευταία τρία προαπαιτούμενα, η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα γυρνά πλέον στο κρίσιμο επικείμενο Συνέδριο και τον ανασχηματισμό, ο οποίος πιθανότατα θα ακολουθήσει.

Έχοντας επισφραγίσει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν νέα εμπλοκή, ο πρωθυπουργός παρέθεσε το νέο αφήγημα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα. Ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης με τον κάβο των εργασιακών μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος εντός του 2016. Για τη διευθέτηση του χρέους δε, στο Μαξίμου υπολογίζουν τα μάλα στην εκπεφρασμένη βούληση για στήριξη του αμερικανικού παράγοντα, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Τζο Μπάιντεν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και στην αισιοδοξία του Πιερ Μοσκοβισί για επίλυση του ζητήματος τους τρεις προσεχείς μήνες.

Έτσι, αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί και εισηγήσεις να μην «κάψει» το χαρτί του ανασχηματισμού, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συνδυάσει την αλλαγή σελίδας που θέλει να σηματοδοτήσει και με μία αναδόμηση του προφίλ της κυβέρνησης, δίνοντας ώθηση και αναπτυξιακή χροιά στο νέο κυβερνητικό επιτελείο με διορθωμένα τα κακώς κείμενα και τις αστοχίες στα χαρτοφυλάκια που αυτά έχουν εντοπιστεί.

Η αναβολή της ανασύνθεσης του κυβερνητικού συνασπισμού το καλοκαίρι λόγω των θεσμικών αλλαγών που προέταξε ο πρωθυπουργός, ίσως και να αποτελεί μία απόφαση που να την έχει μετανοιώσει. Και τούτο διότι ο πυκνός πολιτικός χρόνος και η έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για άνεση στις πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται προ μηνός να έχει πει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με θεσμικό εκπρόσωπο των παραγωγικών φορέων της χώρας πως δεν προτίθεται να προβεί σε καμία πολιτική πρωτοβουλία πριν από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, όπερ γίνεται στις 16 Οκτωβρίου. Για να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ο πρωθυπουργός ωστόσο αναμένει πρώτα τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων που θα βγάλει η κορυφαία κομματική διεργασία του Συνεδρίου. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει ενισχυμένος από τη διαδικασία, με ισχυρότερη εκπροσώπηση στα κομματικά όργανα. Τούτων δοθέντων η 17η Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης φαντάζει για πολλούς μία ιδανική ημερομηνία ανακοίνωσης ανασχηματισμού, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα «πειραχθούν» οι υπουργοί που θα λάβουν μέρος στη διαπραγμάτευση, καθώς μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής θα ήταν καταστροφική.

Αυτό είναι το ένα σενάριο που έχει στο συρτάρι του ο Αλέξης Τσίπρας, το οποίο το τελευταίο διάστημα απασχολεί έντονα το πρωθυπουργικό γραφείο. Το άλλο ωστόσο μεταθέτει εκ νέου τον ανασχηματισμό για μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται χρονικά στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Νοεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές και νέες καθυστερήσεις. Τούτο ωστόσο συνεπάγεται πως η κυβέρνηση καλείται να πορευθεί για ακόμα δύο μήνες με τις δεδομένες αστοχίες σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, οι οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί από τους στενούς του συνεργάτες ήδη από τον Ιούλιο.

Όσον αφορά στα πρόσωπα και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα προβεί σε στοχευμένες και προσεκτικές παρεμβάσεις στο προφίλ της κυβέρνησης. Από τη μία ο πρωθυπουργός καλείται να διορθώσει τις αστοχίες και να προσδώσει έναν αέρα αλλαγής στο νέο κυβερνητικό σχήμα, από την άλλη ωστόσο δεδομένο είναι ότι οι εσωτερικές ισορροπίες τόσο εντός του κόμματος όσο και με τον κυβερνητικό εταίρο Ανεξάρτητους Έλληνες πρέπει να μην διασαλευθούν. Επί τάπητος θα τεθούν φυσικά και οι συμπράξεις με τους Οικολόγους Πράσινους και την πολιτική κίνηση του Νίκου Κοτζιά ΠΡΑΤΤΩ, οι διαφωνίες των οποίων για τις αποκρατικοποιήσεις σε πολλούς ήχησαν ως τροχιοδεικτικά πυρά εν αναμονή του ανασχηματισμού.

Όπως και να έχει, οι δύο βασικές σταθερές για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο προερχόμενος από τους «53», Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, οι οποίοι δύσκολα θα μετακινηθούν από τα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ στο πόστο της πιθανότατα και με αναβαθμισμένο συντονιστικό ρόλο θα παραμείνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, της οποίας το έργο καταγράφεται ως θετικό. Στα πρόσωπα προς αξιοποίηση δεδομένου και του ανοίγματος στην Κεντροαριστερά που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός, ακούγονται έντονα αυτά του Φώτη Κουβέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Σε βουλευτικό επίπεδο με θετικά σχόλια έχουν καταγραφεί τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος για το έργο του στην Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, όσο και ακόμα τρεις βουλευτές της περιφέρειας (δύο από τη βόρεια Ελλάδα).

Από εκεί και πέρα ωστόσο, όπως έχει διαμηνύσει ουκ ολίγες μπροστά και πίσω από τις κάμερες ο πρωθυπουργός «άπαντες κρίνονται καθημερινά»…