«Περιμένω από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μια μακρόπνοη στρατηγική αντιμετώπιση, όπως επιτάσσει η σπουδαιότητα του ζητήματος, το οποίο αφορά την χώρα μας και την σταθερότητά της, την ανθρωπιά της, τον πολιτισμό της», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στη Βουλή.
Ο κ. Ξυδάκης, ενημέρωσε το Σώμα για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος, στο διπλωματικό επίπεδο, εξηγώντας πως πρόκειται για θέμα διεθνές και «το νούμερο ένα στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στην αμερικανική πολιτική μαζί με την ασφάλεια».
«Αυτό και μόνο καταδεικνύει, το μέγεθος τη σφοδρότητα και τη δυσκολία στην επίλυση αλλά και την ανάγκη για μακρόπνοες λύσεις. Θα περίμενα να υπάρχει ανάλογη, μακρόπνοη και στρατηγική αντιμετώπιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ένα θέμα που δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε τι έκανε η ΝΔ και τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τι κάνουμε τώρα» είπε. «Αν όμως θέλετε να παίζουμε σε αυτό το παιχνίδι, να θυμηθούμε με θλίψη, ότι η ΧΑ γεννήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, στους τόπους όπου βασανίζονταν παράνομοι μετανάστες μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Και δεν γεννήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα που ταλανίζει τον πολιτικό βίο του τόπου» ανέφερε, και απευθυνόμενος προς την Αντιπολίτευση είπε, πως δεν πρέπει «να έχουμε επιλεκτική μνήμη ούτε ρεβανσιστική κι ανόητη και δεν πρέπει η Αντιπολίτευση να διατρέχεται από αυτή την ιδιότυπη λύσσα της διάχυσης ψευδών και τοξικών γεγονότων».
«Επιχειρήματα να δεχθούμε, όχι κραυγές όμως. Κι αν κάποιοι είναι σε στέρηση εξουσίας ας περιμένουν. Η Δημοκρατία τα περιέχει όλα. Τώρα να βοηθήσετε τους Έλληνες, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» είπε ακόμη, και ζήτησε από την Αντιπολίτευση «να μιλήσουμε με εθνική και κοινωνική ευθύνη» και «να διαλέξετε στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό αν είστε με τη ΧΑ ή με τη Διεθνή Αμνηστία». Ο αρμόδιος υπουργός, περιέγραψε μια «σειρά γόνιμων ενεργειών» στο διπλωματικό πεδίο από την πλευρά της Ελλάδας και ειδικότερα είπε πως:
- Στηρίξαμε και συνεργαστήκαμε κατά τη συγκρότηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, «μιας δύσκολης και εύθραυστης Συμφωνίας, η οποία όμως είχε αποτέλεσμα». Όπως προσέθεσε, υπάρχει μια αμφιθυμία και μια φυγόκεντρη στάση σε μια σειρά ζητημάτων στην ΕΕ, καθώς στο προσφυγικό έχουμε κράτη – μέλη που είναι πρόθυμα να συμμορφωθούν, τουλάχιστον ρεαλιστικά με τις κοινές αποφάσεις, άλλα αδιάφορα αλλά όχι εχθρικά και έχουμε εχθρικά κράτη προς τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Έχουμε λοιπόν, και μια πολιτική διάσταση που δεν είναι απλώς θέματα διαχείρισης ή μικροπολιτικής αντιπαράθεσης στους εθνικούς χώρους», εξήγησε.
- Η Ελλάδα, διεκδίκησε και πέτυχε τη διεθνοποίηση του ζητήματος και είναι σταθερή και παρεμβατική στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Πέτυχε να γίνει κανονισμός για τη νέα Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, συμβατής με τα ευρωπαϊκά και εθνικά συμφέροντα, είναι από κοντά για το κοινό σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου, προωθούμε και διμερώς και στο πλαίσιο της ΕΕ, τον κοινό μηχανισμό των ευρωπαϊκών επιστροφών, υποστήριζουμε να γίνει σοβαρή διασύνδεση όλων των δικτύων πληροφορικών στην Ευρώπη για καλύτερη ασφάλεια και διαχείριση συνόρων και προωθούμε όλες τις διμερείς συνεργασίες, με πολύ καλά πρακτικά αποτελέσματα και είμαστε εμπροσθοφυλακή της υπεράσπισης των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων. «Μιλώ για την αλληλεγγύη και τον ίσο επιμερισμό των βαρών και των ωφελημάτων, κάτι που δεν είναι τόσο απλό. Έχει ήδη μπει στην ευρωπαϊκή συζήτηση ο περίεργος και επικίνδυνος όρος της ευέλικτης αλληλεγγύης, που υπονομεύει το ίδιο το θεμέλιο των ιδρυτικών συνθηκών και της Συνθήκης της Λισσαβώνας κι εκεί γίνονται μάχες», εξήγησε ο κ. Ξυδάκης.
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ανατολικό Αιγαίο, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι πραγματικά υπέφερε η κυβέρνηση, ωστόσο προσπαθεί και με αντισταθμιστικά οφέλη και με την προέκταση πιλοτικού προγράμματος βίζας να αντιμετωπίσει μέρος των απωλειών στον Τουρισμό και όπως ανέφερε, είχαμε ικανοποιητική ροή από την Τουρκία.
«Σχετικά με τα χρηματοδοτικά ο κ. Ξυδάκης είπε ότι, η Επιτροπή εμφανίζει πραγματικά στοιχεία αλλά φουσκωμένα και όχι στην αληθινή χρονική έκταση στην οποία δίνονται. Τα τακτικά ταμεία, προβλέπουν ευρωπαϊκούς πόρους 510 εκατ. από το 2014 έως το 2022. Από αυτά, το ένα πέμπτο προορίζετο να κατευθυνθεί για έργα και δαπάνες υποδοχής. Και από την έκτακτη χρηματοδότηση, περίπου 450 εκατ., που είχε εξαγγείλει να διαθέσει διαδοχικά ο Επίτροπος Πολιτικής Προστασίας ούτε το ένα τέταρτο δεν διοχετεύεται στην Ελλάδα, αλλά στους Διεθνείς Οργανισμούς το μόνο που έμεινε να κάνουμε είναι να έχουμε έναν αποφασιστικό λόγο στη διάθεση αυτών των κονδυλίων».