Προσπάθεια της κυβέρνησης να φιλοτεχνήσει ένα νέο αφήγημα την ώρα που η ίδια και οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των επιλογών της «βλέπει» η Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με τους «πανηγυρισμούς» του Μαξίμου για τις προτάσεις Γιούνκερ.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδέχθηκαν θετικά τα όσα εξήγγειλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, τονίζουν πως η κυβέρνηση «λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας έχει χάσει κάθε ευρωπαϊκή ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί, με το παρελθόν της αποτυχίας να αποτελεί πρόκριμα για αδυναμία αξιοποίησης των νέων ευκαιριών».

«Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει ότι είναι άλλο η προπαγάνδα και άλλο η άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ως ενδεικτική της πλήρους ασυνεννοησίας αλλά και της ένδειας στρατηγικής της κυβέρνησης εκλαμβάνεται η στάση Τσακαλώτου απέναντι στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη μετά το «ψαλίδισμα των προσδοκιών που καλλιεργεί το Μαξίμου». Τα βέλη ωστόσο της ΝΔ δεν επικεντρώνονται στους πρωταγωνιστές αλλά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με συνεργάτες του να επαναφέρουν τις κατηγορίες του «αναξιόπιστου» και «ψεύτη», συνεχίζοντας την προσπάθεια αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια προσπάθεια εξάλλου αναμένεται να κορυφώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου θα επιχειρήσει να παραθέσει όλα τα κακώς κείμενα της σημερινής κυβέρνησης και παράλληλα να παρουσιάσει το εναλλακτικό πρόγραμμά του βασισμένο στη Συμφωνία Αλήθειας και με κυρίαρχους πυλώνες τις σταδιακές φοροελαφρύνσεις με παράλληλη περικοπή δαπανών.

Εκτός του ΕΝΦΙΑ και του ειδικού φόρου στο κρασί, οι τελευταίες πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ αναφέρουν πως θα δεσμευθεί και για κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, το οποίο αποτελεί «παράσημο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πλήττει τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο, όπως παραδέχονται με νόημα και συνεργάτες του, είναι να προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα και ποσά τα οποία θα εξοικονομηθούν, ώστε να καταστεί σαφές ότι η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ δεν αποτελεί μία απλή υποσχετική αλλά είναι άμεσα εφαρμόσιμη και θα ανακουφίσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Ψηλά στην ατζέντα συντηρεί τις άδειες

Τέλος, ψηλά στην ατζέντα μέχρι και τη ΔΕΘ κρατά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την Τετάρτη συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ. Πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε «προκειμένου να έχουμε ενημέρωση για το πώς αντιμετωπίζει η ΕΣΗΕΑ το ζήτημα που έχει προκύψει με την εφαρμογή του ‘νόμου Παππά’ και τις επιπτώσεις του από το προβλεπόμενο από τον εν λόγω νόμο και την κυβέρνηση κλείσιμο των καναλιών με την εργασία των δημοσιογράφων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε τη σταθερή θέση της ΝΔ για την ανάγκη να διασφαλιστεί «η πολυφωνία, η ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών μέσω της αποκατάστασης του αποφασιστικού ρόλου του ΕΣΡ όπως άλλωστε προβλέπεται από το Σύνταγμα καθώς και η πλήρης αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος που σημαίνει πολλά κανάλια και όχι ο αυθαίρετος περιορισμός τους από την κυβέρνηση μόνο σε τέσσερα».

Το βασικό «μότο» της ΝΔ για το φλέγον θέμα των αδειών συμπυκνώνεται στο «περισσότερα κανάλια, περισσότερα χρήματα, περισσότεροι εργαζόμενοι και περισσότερη Δημοκρατία».