Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίση και καθήκον μας είναι να τη βγάλουμε από αυτή, να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, να αναπτύξουμε τα θετικά της και να αφήσουμε πίσω τα αρνητικά φαινόμενα που γέννησε η κρίση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την ομιλία του στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πρότεινε επανειλημμένα τα δύο τελευταία χρόνια μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε., διότι, όπως είπε, σε αντίθεση με το παρελθόν, στην Ε.Ε. οι συζητήσεις τείνουν να περιοριστούν στα νομισματοπιστωτικά, στις κυρώσεις, τα εμπάργκο και τα μνημόνια, που υπό όρους είναι και αυτές απαραίτητες, αλλά δεν μπορούν να είναι το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης της Ευρώπης.
«Εκείνο που επειγόντως χρειάζεται είναι μια δημοκρατική συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. Τι Ευρώπη θέλουμε στον 21ο αιώνα; Με ποιες αξίες και αρχές να πορευτεί; Με τι θεσμούς και με ποιες χώρες θα την οικοδομήσουμε; Με άλλα λόγια πρέπει να κοιτάξουμε και πάλι μέσα στο μέλλον. Να αποκτήσουμε μια στρατηγική που πηγαίνει πέρα από το δάκτυλο και βλέπει το φεγγάρι», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν, λέγοντας: «Υπάρχει ένας διττός κίνδυνος αυτή την περίοδο της πολυεπίπεδης κρίσης της Ε.Ε.: ναι μεν να διευρυνθεί, αλλά μέσω της διεύρυνσης να μετεξελιχθεί σε μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.
Όποιος εισέρχεται, αλλά και αρκετά από τα νυν μέλη της να παραμείνουν στην εξωτερική της τροχιά και ουσιαστικά απλά να υλοποιούν τις αποφάσεις του εσωτερικού κύκλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει ως λύση σε συντηρητικούς κύκλους αλλά αντί να λύνει τα προβλήματα θα αναπαράγει τις προβληματικές διαχωριστικές γραμμές στην ίδια την Ευρώπη».
«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί το δρόμο της Ε.Ε. και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και μεσολαβητής μιας τέτοιας πορείας», υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς.
Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ έδωσε η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι.
Και οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία των ΜΟΕ δεν συνδυάζεται με κανέναν τρόπο με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο παρατήρησαν ότι είναι σημαντική η συμβολή τους στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Πόποσκι συζήτησαν επίσης στο πλαίσιο της συνάντησής τους, για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα παιδείας, ενέργειας και μεταφορών.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Δεν μιλήσαμε για το όνομα. Είπαμε για μια φορά να μιλήσουμε για τη συνεργασία μας. Και επίσης νομίζω το να μιλούσαμε για το όνομα ενόψει των εκλογών δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Πρώτον είμαι οπαδός των συμβιβασμών, αλλά όπως λέω, των καλών συμβιβασμών και όχι των χαλασμένων. Συμβιβασμών που μας απελευθερώνουν από τις φυλακές της Ιστορίας. Δεν μπορείς να αγνοήσεις την Ιστορία αλλά δεν μπορείς και να μην προχωρήσεις και να γράψεις ιστορία».
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα έχει «κόκκινες γραμμές» στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Σε κάθε συμβιβασμό έχεις κόκκινες γραμμές γιατί αν δεν είχες θα ήταν ένας κακός συμβιβασμός, σάπιος».