Για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις καθώς και για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν θα έχουμε σύντομα εκλογές εκτός αν υπάρξει κάποιου είδους ‘οικονομικό’ ατύχημα, που δεν το θεωρώ πιθανό, ή αν έχουμε κάποιο ‘διεθνοπολικό ατύχημα’ σχετικό με την Τουρκία ή το μεταναστευτικό-προσφυγικό».
Σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο η ΝΔ έχει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης, που είναι μεν θετικό, αλλά έχει και στοιχείο δυσκολίας, ότι θα πρέπει το κόμμα να στραφεί και σε άλλους ψηφοφόρους, που κατά την γνώμη του κινούνται στον χώρο της κεντροδεξιάς και να διεκδικήσει απογοητευμένους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για το πολυσυζητημένο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Κύρτσος διευκρίνισε ότι είναι κατά των παρεμβάσεων, όπως αυτή της ΝΔ στην Δημόσια Τηλεόραση, «αυτό το πλήρωσε ακριβά η ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι καλώς ο κ. Κουβέλης δεν στήριξε εκείνη την απόφαση.
Είπε επίσης πως «υπάρχει ένα στοιχείο κυβερνητικού παρεμβατισμού σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια» αλλά «από την άλλη συμφωνώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα καθεστώς αναρχίας». Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ απέδωσε το κλείσιμο του Mega στην ασυνεννοησία των μετόχων του και όχι στην κυβέρνηση, από την οποία ζήτησε να μην παραμείνει «στον κανόνα των 4ων» και να γίνει πιο χαλαρή στο θέμα του αριθμού των αδειών. Ο κ. Κύρτσος αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ελέγχεται η κατανομή του διαφημιστικού χρόνου είπε ότι αποτελεί παρέμβαση, που δεν θα σταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «οι Βρετανοί δείχνουν να καθυστερούν την διαδικασία για την ολοκλήρωση του Brexit, προκειμένου να πετύχουν εν τω μεταξύ τις επιμέρους συμφωνίες, που επιθυμούν με τις χώρες της Ευρώπης, ενώ η Ε.Ε. χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γιατί αντιμετωπίζει μια ρευστή κατάσταση». Ανέφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξελίξεις στην Αυστρία και το ενδεχόμενο επικράτησης της ακροδεξιάς, την δημοσκοπική άνοδο της ακροδεξιάς στην Ολλανδία, αλλά και στην Γαλλία. «Υπάρχει κίνδυνος η Ε.Ε .να πάει προς την άκρα δεξιά, σε ορισμένες χώρες τουλάχιστον κι αυτό να οδηγήσει σε φαινόμενα αποσύνθεσης».
Με αφορμή το δημοψήφισμα, που θα γίνει στην Ιταλία για την συνταγματική μεταρρύθμιση, ζητήθηκε από τον κ. Κύρτσο να σχολιάσει τις απόψεις, που διατυπώνονται στην χώρα μας, ότι δημοψηφίσματα, όπως αυτό για την συμφωνία του 15, ή ένα ενδεχόμενο σχετικώς με την δική μας συνταγματική μεταρρύθμιση αποτελούν πρακτική ολοκληρωτικών καθεστώτων. «Θεωρώ ότι τα δημοψηφίσματα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δημοκρατική συμμετοχή αλλά βέβαια υπάρχει και η διαχείριση των δημοψηφισμάτων», είπε ο κ. Κύρτσος.