«Ποια ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό; Ο κόσμος βοήθησε και όλοι μαζί κάναμε κάτι το οποίο θα αποτελεί πολυετή παρακαταθήκη για την Ελλάδα» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM. Το υπουργείο, πρόσθεσε, αντιμετώπισε το πρόβλημα χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία. Διαπιστώθηκαν αδυναμίες, αλλά η κατάσταση αιφνιδίασε και τους Ευρωπαίους όπως διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συζήτησή του με τον πρέσβη της Σλοβακίας όπου ο τελευταίος παραδέχτηκε πως ο αδυναμίες δεν προέρχονται μόνο από την Ελλάδα.
Σχετίζονται, είπε, με ζητήματα σχετικά με την μετεγκατάσταση, αλλά και με την στελέχωση όλων των υπηρεσιών από ανθρώπους που έπρεπε να έρθουν από την Ευρώπη προσκομίζοντας χρήσιμη εμπειρία και τεχνογνωσία.
Για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός είπε ότι στοχεύουν στην απλούστευση τριών βασικών προβλημάτων: της συναρμοδιότητας, της διαλειτουργικότητας και της πολυνομίας.
Για το ζήτημα της συναρμοδιότητας ανέφερε ότι «συγκροτήθηκε 25μελής επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η ένωση περιφερειών και η ΚΕΔΕ». Σημείωσε ότι «μετά το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργηθεί με την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού καταβάλλεται προσπάθεια επαναθεσμοποίησης της αποκέντρωσης ώστε να σταματήσει το πρόβλημα της εμπλοκής των συναρμοδιοτήτων και να πειστεί η κεντρική εξουσία να κάνει μια σταδιακή αποκατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Για τη διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων ανέφερε το παράδειγμα με τα κληροδοτήματα: «Έχουμε 3.000 στην Αττική, με 600 περιπτώσεις κολοσσιαίων περιουσιών και χίλιες ακόμη που δεν έχουν διερευνηθεί γιατί δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένα. Σημείωσε ότι από το 2000 έχουν ξοδευτεί 7 δισεκατομμύρια για το θέμα το οποίο θα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι τέλος του χρόνου.»
Τέλος για την πολυνομία ο υπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποδέχτηκε την πρόταση να συσταθεί η επιτροπή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά το θέμα αυτό.