Η ολοένα και αυξανόμενη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει εκ νέου τα σενάρια εκλογών.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με το επίμονο, πλέον, αίτημα του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για προσφυγή στις κάλπες, για πολλούς, είναι παράμετροι που συνθέτουν προεκλογικό σκηνικό. Κερασάκι στην τούρτα είναι το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.
Θα μπορούσε ένα δημοψήφισμα να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως άλλοθι για την αποφυγή εκλογών, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία; Στο ερώτημα απαντούν με δηλώσεις τους στο 24h, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Νίκος Ζωίδης-ΠΑΣΟΚ: «Εκτιμώ ότι τα δημοψηφίσματα, που είναι η χαρακτηριστική μορφή άμεσης δημοκρατίας, έχουν ως στόχο την αξιόπιστη διερεύνηση της κοινής γνώμης για αποφάσεις μείζονος σημασίας. Αποφάσεις που η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οφείλει να λαμβάνει υπόψιν. Αντιθέτως οι εκλογές προσδιορίζουν την επιλογή του λαού για το ποιοι πολιτικοί σχηματισμοί επιθυμεί να το διοικούν. Δεν συνδέονται οι δύο δημοκρατικές διαδικασίες. Η κάθε μία έχει τη δική της αξία και τις δικές της στοχεύσεις».
Κώστας Τζαβάρας -ΝΔ: «Στη δεινή θέση που έχει περιέλθει η κυβέρνηση επιχειρεί για μία ακόμα φορά να βρει καταφύγιο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Χρησιμοποιεί το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα ως αλεξίπτωτο για να επιβραδύνει την κατάρρευση της. Παίζει εν ου παικτοίς».
Θανάσης Παφίλης -ΚΚΕ: «Τα δημοψηφίσματα είναι κοροϊδία για τον λαό. Αν η κυβέρνηση θέλει να μάθει τη γνώμη που έχει ο λαός για την πολιτική της, να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές και να μην προσπαθεί να θέτει στον λαό ψευτοδιλήμματα για να αποσπάσει τη συναίνεση του. Ο λαός πρέπει να απορρίψει τέτοιου είδους διλήμματα».
Μάκης Βορίδης-ΛΑΟΣ: «Οι εκλογές έχουν συνταγματικά οριζόμενο χρόνο, γίνονται ανά τετραετία. Υπάρχουν βεβαίως συνταγματικές πρόνοιες, οι οποίες επιτρέπουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών εξαρτώντας τη διενέργειας τους εν πολλοίς κ εν τοις πράγμασι από τη βούληση του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Το δημοψήφισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μάλλον ως αφορμή διενέργειας εκλογών παρά προς αποτροπή τους. Ελπίζω ότι δεν είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια θα εκτονωθεί με δημοψηφίσματα».
Δημήτρης Παπαδημούλης -ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι έχει απωλέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση εξαιτίας της αποτυχημένης της πολιτικής. Η κυβέρνηση μεθοδεύει να επιτευχθεί η λαϊκή αναβάπτιση της μέσα από συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματα. Δεν πείθει κανέναν. Με την απογοήτευση και το θυμό που επικρατεί κινδυνεύει να εισπράξει ηχηρή αποδοκιμασία, σε όποιο δημοψήφισμα επιχειρήσει, όποια επικοινωνιακά ερωτήματα και αν θέσει».
Πηγή: 24h.gr