Περιμένοντας τα αποτελέσματα της αποψινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για τη σμίκρυνση του κράτους με την επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά το σχέδιο για τη δημιουργία του νέου επιτελικού κράτους, ζήτημα που σχετίζεται, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία, με τις πιέσεις για περικοπή των δημόσιων δαπανών, όπως έχει δηλώσει και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Ήδη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, έχει αποστείλει στους υπουργούς επιστολή με την οποία ζητά να προχωρήσουν άμεσα στη σύμπτυξη των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών κατά 30 %, στο πλαίσιο του νέου επιτελικού κράτους.
Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση τμημάτων και διευθύνσεων με την ανάλογη μείωση των θέσεων προϊσταμένων, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, όπως έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών για την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού και στον στενό δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, η τρόικα δείχνει να μην ικανοποιείται από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για απομάκρυνση, λόγω συνταξιοδοτήσεων ή παραιτήσεων, 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 και ζητά περαιτέρω μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των δημόσιων δαπανών, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι για τους μόνιμους υπαλλήλους εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν σε υποχρεωτικές μετατάξεις, σε κενές θέσεις που θα προκύψουν, ενώ στην περίπτωση που ο υπάλληλος αρνηθεί τη νέα του θέση, θα απολύεται.
Όσον αφορά τους συμβασιούχους, που για φέτος μειώθηκαν κατά 50% έναντι σε σχέση με πέρυσι, η τρόικα ζητά να μειωθούν κατά 50% και για το 2012. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το μνημόνιο, οι συμβασιούχοι φέτος μειώθηκαν κατά 35.000 από πέρυσι, ενώ για το 2012 θα είναι λιγότεροι από 15.000.