Τις ενστάσεις του για τις fast track διαδικασίες  ασύλου που ακολουθούνται για τους αιτούντες  άσυλο Τούρκους στρατιωτικούς διατυπώνει σε δήλωση του ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης.

«Οι εξαγγελθείσες fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων υπονομεύουν την απαιτούμενη αμερόληπτη κρίση και προδικάζουν την απόρριψή τους» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδάμης και αναφερόμενος σε δράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τάσσονταν κατά την έκδοσης Κούρδων στην Τουρκία συμπληρώνει: «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν φωνές της συμπολίτευσης για την εμπέδωση ενός κλίματος νομιμότητας και δικαιοσύνης στη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στρατιωτικών, ανεξάρτητα βέβαια από το ποια θα είναι η τελική κρίση».

«Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, με τη βαθιά νομική παράδοση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την τήρηση των σχετικών διεθνών συμβάσεων, οι διαδικασίες ασύλου δεν είναι α λα καρτ, αλλά υπάγονται σε συγκεκριμένους κανόνες.  Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει όταν η απειλή της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας των συλληφθέντων στρατιωτικών πιθανολογείται με βεβαιότητα» επισημαίνει ο κ. Σκανδάμης

Ολόκληρη η δήλωση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνου Σκανδάμη έχει ως εξής:

«Θυμάμαι πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν ένθερμα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας  στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας με ζήλο να μην εκδοθούν στην Τουρκία αρκετοί κούρδοι, οι οποίοι κατηγορούνταν από το τουρκικό κράτος για υποθέσεις τρομοκρατίας και κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι κινδύνευε η ζωή τους και δεν θα υπήρχε περίπτωση μιας πραγματικά δίκαιης δίκης.

Με εκπλήσσει το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν φωνές της συμπολίτευσης για την εμπέδωση ενός κλίματος νομιμότητας και δικαιοσύνης στη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στρατιωτικών, ανεξάρτητα βέβαια από το ποια θα είναι η τελική κρίση.

Διότι οι εξαγγελθείσες fast track διαδι κασίες εξέτασης των αιτημάτων υπονομεύουν την απαιτούμενη αμερόληπτη κρίση και προδικάζουν την απόρριψή τους

Μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει τη διπλωματική δυσκολία για την αντιμετώπιση ενός τόσο λεπτού θέματος που μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όμως, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, με τη βαθιά νομική παράδοση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την τήρηση των σχετικών διεθνών συμβάσεων, οι διαδικασίες ασύλου δεν είναι α λα καρτ, αλλά υπάγονται σε συγκεκριμένους κανόνες.  Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει όταν η απειλή της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας των συλληφθέντων στρατιωτικών πιθανολογείται με βεβαιότητα.

Επομένως, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής ΆμυναςΔημήτρη       περί ισχυρού επιχειρήματος της Τουρκίας για την έκδοση των στρατιωτικών, ήταν άστοχη, έστω και αν διακατέχεται από την αγωνία διαχείρισης μιας οριακής κατάστασης και γι’ αυτό πρέπει τώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, επιτροπές και αρχές υπεράσπισης των δικαιωμάτων να πουν ανοικτά τις απόψεις τους.

Αλλιώς το κράτος δικαίου θα έχει υποστεί μια θλιβερή ήττα».