«Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Με αυτήν τη λαϊκή αλλά μεστή ρήση περιέγραφε προ ημερών διακεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από εκείνα που πρωτοστάστησαν στη μάχη για τη διαδοχή το 2007 υπέρ της εκλογής του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την εκρηκτική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου.
Αφορμή για το σχόλιό του αποτέλεσε η πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς. Η αρχή έγινε στο άτυπο Υπουργικό της Θεσσαλονίκης με την ατάκα Λοβέρδου πως «όταν κάνεις μπλόφα, πρέπει να έχεις καλό φύλλο». Ο Βενιζέλος σε εκείνη τη συνεδρίαση απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Όμως δύο ημέρες μετά, σχολίασε δηκτικά «πως κανείς δεν κάνει μπλόφα, δεν γίνεται να μιλάμε με χαρτοπαικτικούς όρους»,, συνιστώντας σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου σοβαρότητα. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας θέλησε να διορθώσει το κλίμα και απέδωσε σε παρεξήγηση τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Είπε ότι δεν αναφερόταν προσωπικά στον Βενιζέλο και ότι το σχόλιό του δεν αφορούσε μόνο την εμπλοκή με την τρόικα αλλά και περιπτώσεις του παρελθόντος, όπως τότε που η τρόικα ανακοίνωσε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.
Οι τόνοι έπεσαν, όμως όλοι στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι το γυαλί στις σχέσεις Βενιζέλου – Λοβέρδου έχει ραγίσει εδώ και πολύ καιρό. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν καλή γνώση των γεγονότων προσδιορίζουν χρονικά την εμφάνιση σκιών στις σχέσεις των δύο πολιτικών στις αρχές του 2008. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς και μετά την απόφαση Βενιζέλου να μην προχωρήσει στη συγκρότηση πολιτικού ομίλου – το θέμα είχε συζητηθεί σε δραματική συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου στη Χαριλάου Τρικούπη – ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισε τη διάλυση της ομάδας του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που θεωρούνταν και υπαρχηγός των βενιζελικών, είχε διαφορετική γνώμη. Πίστευε ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να υπάρχει κατοχυρωμένη η άλλη άποψη μέσα από τη λειτουργία του λεγόμενου «Ρεύματος».
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος επέλεξε την σιωπή ακολουθώντας προσωρινά τον δρόμο της πολιτικής απομόνωσης, ενώ ο Α. Λοβέρδος άνοιξε τον βηματισμό του προσπαθώντας να έχει μονίμως διακριτή παρουσία στο ΠΑΣΟΚ. Με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπανδρέου ο πρώτος βρέθηκε στο «ανώδυνο» υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κάνοντας σύμφωνα με συνεργάτες του «πολιτικές διακοπές», ενώ ο δεύτερος βρέθηκε στο Εργασίας αντιμέτωπος με την τρόικα και το Ασφαλιστικό.
«Έχω φάει πολύ ξύλο το τελευταίο δίμηνο», έλεγε στους συνομιλητές του δείχνοντας τις δυσκολίες που πέρασε για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Όμως ήδη τον Ιανουάριο του 2009 αμφότεροι έδειξαν με τη στάση τους ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά μεταξύ τους. Την αφορμή έδωσε το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των στρατιωτικών. Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι πρέπει να μπει τέλος στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών, για να παρέμβει ο Ευάγγ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν το υπηρεσιακό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων, τις προαγωγές και τις αποστρατείες τους, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αυτή η πρώτη κόντρα έληξε με κοινή τους ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλονταν κύκλοι που επιχειρούσαν να παρερμηνεύσουν τις δηλώσεις τους.
Η θητεία πάντως του κ. Λοβέρδου στο Εργασίας αναγνωρίστηκε ως πετυχημένη. Με τον πρώτο ανασχηματισμό βρέθηκε στο υπουργείο Υγείας για να καθαρίσει το ΕΣΥ από τα… πιράνχας. Ο κ. Βενιζέλος παρέμεινε στο «Πεντάγωνο» επιλέγοντας να δείχνει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες Παπανδρέου για έξοδο από την κρίση βάζοντας – κατά κοινή ομολογία – πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.
Ώσπου τον περασμένο Μάιο το παιχνίδι άρχισε να χοντραίνει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα». Με μια δήλωση «μανιφέστο» ο Α. Λοβέρδος εμφανίστηκε ως δυνάμει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και στέλνοντας μήνυμα εγρήγορσης προς την κυβέρνηση, ζήτησε να σταματήσουν οι νεφελώδεις πολιτικές και να γίνει επαναπροσδιορισμός των μαχητών. Η παρέμβαση Λοβέρδου δεν προκάλεσε – ως αναμενόταν – αντιδράσεις από το Μαξίμου. Ομως λίγα 24ωρα αργότερα η επισήμανση Βενιζέλου στη διάρκεια Υπουργικού Συμβουλίου ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας δημιούργησε κυβερνητικό θέμα, με τον Γ. Παπανδρέου να καλεί τον τότε υπουργό Αμυνας να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις.
Το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας τον περασμένο Ιούνιο δεν έκρυβε εκπλήξεις για τον Λοβέρδο. Εφερε όμως αναβάθμιση του Ευάγγελου Βενιζέλου και σύμφωνα με εκτιμήσεις του έδωσε αισθητό προβάδισμα για τη μετά Παπανδρέου εποχή. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο σε πολιτικό επίπεδο είναι τυπικές, ο Λοβέρδος όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε δημοσίως ότι θυσίασε το πολιτικό του μέλλον για να βοηθήσει την πατρίδα, έσπευσε να δηλώσει ότι τον κατανοεί διότι έχει αναλάβει ένα τιτάνιο έργο.
Σε κοινωνικό επίπεδο δεν αποφεύγουν ο ένας τον άλλον. Μέσα στο καλοκαίρι βρέθηκαν άλλωστε σε κοινή παρέα και δεν έδωσαν καμία αφορμή για σχολιασμούς. Οσοι τους ξέρουν καλά λένε ότι «είναι συγκλίνουσες οι πολιτικές απόψεις τους», απλώς έχουν επιλέξει διαφορετικό τρόπο περπατησιάς.