Mέσα στην ημέρα θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών η τροπολογία που θα προβλέπει την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την εποπτεία των τραπεζών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το νέο μέτρο, «δίκαιο και αναλογικό», επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα έχει τη μικρότερη δυνατή υφεσιακή επιβάρυνση και μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου, αφού το τέλος θα κλιμακώνεται ανάλογα με τις περιοχές

«Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης, ούτε στο να επιβάλλονται φόροι μέσω της ΔΕΗ. Αλλά χρειάζεται μια επίθεση να φύγουμε μπροστά. Να κάνουμε ένα ντου για να βγάλουμε το κεφάλι μας. Ο φόρος στα ακίνητα είναι το 2 τοις χιλίοις στα ένα τρις που αποτιμά η Τράπεζα της Ελλάδας την ιδιωτική και εμπορική ακίνητη περιουσία στη χώρα», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πάντως ότι πολλές οικογένειες που έχουν καταφύγει σε ρυθμίσεις των δανείων τους με τις τράπεζες θα δυσκολευτούν να καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά, ωστόσο επεσήμανε χαρακτηριστικά «προηγούνται οι υποχρεώσεις έναντι του κράτους σε σχέση με τις υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα παύονται από τα καθήκοντα τους τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πλήν του Προέδρου.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Υπουργού στην Επιτροπή Οικονομικών υπάρχει πρόβλημα προσωπικών σχέσεων των μελών με τον Πρόεδρο της Αρχής για αυτό και αποφασίστηκε να βρεθεί μία γρήγορη και καθαρή νομοθετική λύση.

Οι βουλευτές από την πλευρά τους ζήτησαν να κληθεί ο Πρόεδρος της Αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη.

Παράλληλα με άλλη τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή διασαφηνίζεται ότι θα εκδοθούν κοινές μετοχές για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών που τυχόν θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.