Μπορεί τα 40άρια και η καλοκαιρινή ραστώνη να έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για έναν μήνα «φωτιά», με το κυβερνητικό επιτελείο να καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εκκρεμότητες σε πολλά μέτωπα.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Ο Ιούλιος βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα στη χώρα των δράκων σε μία προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και των εξαγωγών για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτά είναι και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο κατά την επίσκεψη του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που ήρθε στην Αθήνα με πλειάδα γερμανών επενδυτών, όσο από το Πεκίνο λίγο μετά την προσγείωσή του, όπου συνοδεύεται και από 40 επιχειρηματίες προς άγραν εμπορικών συνεργιών.
Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχουν την ευχέρεια να περιορίσουν τις δυνάμεις τους μονάχα στην στροφή στην ανάπτυξη, την οποία έχει θέσει μαζί με την ανάσχεση της ανεργίας ως μείζον στοίχημα ο Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση για τη «δίκαιη ανάπτυξη» στο μουσείο της Ακρόπολης. Τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοιχτά και καλείται η κυβέρνηση να κλείσει είναι ουκ ολίγα, με την κλεψύδρα να αδειάζει στο τέλος του Ιουλίου.
Θεσμικές Πρωτοβουλίες
Με τον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική με κατάργηση του μπόνους, παραμονή του ορίου εισόδου στη Βουλή 3% και ψήφο στα 17 να έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, στο κυβερνητικό επιτελείο «τρέχουν» για να εξασφαλίσουν τους 200 βουλευτές που θα μπορέσουν με την ψήφο τους να καταστήσουν τον νόμο εφαρμοστέο από τις επόμενες εκλογές. Το στοίχημα μοιάζει να είναι δύσκολο, γεγονός που αναγνωρίζουν στο Μαξίμου, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ακατόρθωτο».
Έτσι, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις συμμαχίες που δημιουργούνται με την πρωτοβουλία για τον εκλογικό, αφού η ψήφισή του θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου. Με μοναδικό σίγουρο σύμμαχο εκτός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την Ένωση Κεντρώων, το Μαξίμου εντείνει τις πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, που ωστόσο φαίνεται ότι έχει επιλέξει να συμπαραταχθεί ξεκάθαρα με τη ΝΔ.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ενώ το ΠΑΣΟΚ διέρρεε ότι θα στηρίξει το σχέδιο νόμου, ελέω “βενιζελικού” μπλοκ σύρεται προς την καταψήφιση».
Οι πιέσεις ωστόσο προς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να κλιμακωθούν κατακόρυφα από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή, καθώς θα κληθούν να υπερασπιστούν μία «γραμμή» που είναι ενάντια τόσο στην εκλογική δικαιοσύνη όσο και το εκάστοτε αμιγώς κομματικό συμφέρον.
Σε παράλληλο ταμπλό στις 21 Ιουλίου αναμένονται και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες θα πυροδοτήσουν νέο ανακάτεμα στην πολιτική τράπουλα.
Προοδευτικό Μέτωπο
Την ίδια ώρα σε διεθνές επίπεδο, με το Brexit να αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων για τους Ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πάνω στις υπάρχουσες από το 2015 «υποδομές» συμμαχιών, προκειμένου να δημιουργηθούν αναχώματα απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για αυτό τον λόγο και μείζον ερώτημα, το οποίο απασχόλησε ως επί το πλείστον και την Σύνοδο Κορυφής, είναι ποιος θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου για την αποχώρηση από την ΕΕ. Στο «προοδευτικό» μέτωπο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και της σοσιαλδημοκρατίας επιμένουν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Λονδίνου, καθώς τα δύο πρώτα είναι τα πλέον δημοκρατικά νομιμοποιημένα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο φόβος του Μαξίμου, όπως αντίστοιχα και του Παρισιού, της Ρώμης, της Λισαβόνας και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι εάν οι διαπραγματεύσεις πάνε σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών, τότε ουσιαστικά όλο το «παιχνίδι» θα ελέγχεται από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις 8-9 Ιουλίου, θα δώσει το παρόν στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών ηγετών και αξιωματούχων στο Παρίσι, ως προσκεκλημένος του Φρανσουά Ολάντ. Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα για τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες εκλαμβάνεται ως συνδετικός κρίκος με την Ευρωπαϊκή Αριστερά σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και το γερμανικό imperium, με το Μαξίμου να επιχειρεί να αποκομίσει πέραν των συμμαχιών και κέρδη για την οικονομία και το προσφυγικό.
Εκκρεμή σχέδια νόμου
Πέραν τούτων, στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν να λιγοστεύει ο χρόνος για τα «δέκα νομοσχέδια για μία νέα αρχή», τα οποία είχε τονίσει το υπουργικό συμβούλιο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρέπει να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να δοθεί ένα σαφές αριστερό πρόσημο στην ασκούμενη πολιτική και να σηματοδοτήσει την απαγκίστρωση από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Μέχρι στιγμής έχει ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αυτή την εβδομάδα έρχεται στη Βουλή ο εκλογικός. Ωστόσο, εκκρεμούν σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά από το κυβερνητικό επιτελείο πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. Προσεχώς αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την τόνωση των δημοσίων εσόδων (πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές, πάταξη λαθρεμπορίου καπνικών, οικειοθελής αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων).
Προαπαιτούμενα και δεύτερη αξιολόγηση
Τέλος, στο Μαξίμου είναι έκδηλη η αγωνία τόσο για την έγκαιρη υλοποίηση των νέων προαπαιτούμενων όσο και για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία αιχμή του δόρατος είναι τα εργασιακά. Μόνο τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν οι επανειλημμένες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις «παράλογες απαιτήσεις μερίδας των δανειστών» για τα εργασιακά, με το Μαξίμου να επιχειρεί να στήσει ήδη αναχώματα ενόψει του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, ενδεικτική του κλίματος αγωνίας που επικρατεί για τα προαπαιτούμενα είναι και η επιστολή Τσακαλώτου στους επικεφαλής των Θεσμών, στην οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για προσκόμματα από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων που δημιουργούν καθυστερήσεις και εμπλοκές.