Έναν «πολιτικό σεισμό» με πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και την Ελλάδα βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις Βρυξέλλες, ο Στ. Κούλογλου προειδοποίησε ότι «η πορεία του ευρωπαϊκού Τιτανικού προς το μεγάλο παγόβουνο συνεχίζεται», ενώ επισήμανε πως η Ευρώπη ξαναζεί «στον αστερισμό της ακροδεξιάς» με εξαιρέσεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, γεγονός που απέδωσε στην ιστορία τους, κάνοντας μολαταύτα λόγο για «ένα μικρό θαύμα».
«Παραβλέπονται οι αιτίες του Brexit»
Στη συνέντευξή του, ερωτηθείς για την έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο ανήκει στην ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) δέχθηκε τα περισσότερα πυρά, ο κ. Κούλογλου έκρινε πως «δυστυχώς, η συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια ήταν απογοητευτική. Δεν υπήρξε ουσιαστικά καμιά αναφορά στις αιτίες που η πλειοψηφία των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης. Και η βασική αιτία είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον ελκυστική, λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει. Από εκεί και πέρα, ο Φάρατζ ήταν ο εύκολος στόχος. Είναι ένας δημαγωγός πολιτικός, την αμέσως επόμενη ημέρα (σ.σ. της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο) παραδέχθηκε ο ίδιος ότι είχε πει υπερβολές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, και άρα ήταν ο πολύ εύκολος στόχος. Αλλά η ουσία είναι ότι δεν προσέφερε τίποτε η συζήτηση. Η πορεία του ευρωπαϊκού Τιτανικού προς το μεγάλο παγόβουνο συνεχίζεται, και παρότι προσέκρουσε ήδη σε ένα, κάνουν ότι δεν το κατάλαβαν».
Ερωτηθείς για τις συνέπειες που θα έχει για την Ευρώπη η ψήφος υπέρ του Brexit, ο κ. Κούλογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «με δεδομένη την κατάσταση της Ευρώπης είναι ένας σεισμός, που θα έχει πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις».
Μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, στην Ευρώπη εκδηλώνονται εντελώς αντιφατικές τάσεις: ηγέτες της άκρας δεξιάς όπως η Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο/ΝΙ), η οποία μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ομιλία της στην ολομέλεια στο όραμα της για μια «Ευρώπη των εθνικών κρατών» και την αποδυνάμωση της ΕΕ, από την άλλη φεντεραλιστές όπως ο Έλμαρ Μπροκ (Χριστιανοδημοκράτες/ΕΛΚ) καλούν να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ και να προωθηθούν σχέδια όπως ο ευρωπαϊκός στρατός. Τι αποκαλύπτουν όλα αυτά;
«Ο βασιλιάς είναι γυμνός, και αυτό αφορά και τη Γερμανία: παρότι θεωρούμε ότι οι Γερμανοί έχουν σχέδια Β και τα λοιπά, δεν είχαν στην πραγματικότητα τίποτα, όλοι αυτοσχεδιάζουν και τώρα διάφοροι προτείνουν ιδέες», σχολιάζει ο κ. Κούλογλου. «Στη Γερμανία διχάστηκαν με την πρώτη. Η (Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα) Μέρκελ βγήκε κάπως μαλακά, καθίστε να το δούμε, μην τους πιέσουμε πολύ και τα λοιπά, ο αντικαγκελάριος (Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) βγήκε πολύ πιο δυναμικά, “να το προχωρήσουμε, να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία”», συμπληρώνει.
Προς μια όλο και πιο γερμανική ΕΕ;
Ερωτηθείς για την πρόβλεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι ο ρόλος και το βάρος της Γερμανίας στην ΕΕ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Κούλογλου υπενθύμισε πως «αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το Brexit, έτσι κι αλλιώς. Η Βρετανία υπήρχε βέβαια, παρέμενε μεγάλη δύναμη, αλλά είχε πάρει αποστάσεις, είχε απομακρυνθεί από το μεγάλο παιγνίδι εξουσίας μέσα στην ΕΕ» τα τελευταία χρόνια.
«Πάντα η ΕΕ στηριζόταν στον γαλλογερμανικό άξονα. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη, έχει υποχωρήσει πολύ σε σχέση με τη Γερμανία. Πληθυσμιακά, οικονομικά, εμπορικά. Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη ανισορροπία. Στην πραγματικότητα ζούμε μια μεγάλη ανισορροπία και έλλειψη ηγεσίας: δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ηγεσία. Το Βερολίνο ανέλαβε από μόνο του να καθοδηγήσει την Ευρώπη και είμαστε αντιμέτωποι με το γερμανικό ζήτημα, που οδήγησε στους μεγάλους πολέμους του προηγούμενου αιώνα: η Γερμανία είναι πολύ μεγάλη για να μείνει κλεισμένη στα σύνορά της και πολύ μικρή για να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας και θα το πληρώσουμε αυτό και με άλλες μεγάλες κρίσεις», επισήμανε.
Το Brexit και εμείς
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών για την Ελλάδα; «Θα είναι αρνητικές», προεξόφλησε ο κ. Κουλογλου. Αυτό που συνέβη είναι «ένας σεισμός, και τα σπίτια με τα λιγότερο γερά θεμέλια θα πληγούν περισσότερο. Δεν θεωρώ ότι θα βγει τίποτα καλό. Στην καλύτερη περίπτωση, η κατάσταση θα διατηρηθεί ως έχει για εμάς, εάν η Γερμανία ακολουθήσει τη μία από τις δύο επιλογές που έχει: την επιλογή δηλαδή να ξαναφτιάξει κατά κάποιον τρόπο τον άξονα με τη Γαλλία, να μην τη ζορίζει τόσο πολύ, για νέα μέτρα και τα λοιπά. Πίσω από τη Γαλλία μπορεί να επιβιώσουμε κι εμείς, αλλά στις συνθήκες της μιζέριας της σημερινής. Η άλλη επιλογή που έχει η Γερμανία είναι, αφήνοντας τη Γαλλία στο περιθώριο, να επιδιώξει να δημιουργήσει ένα ισχυρό κλαμπ, σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, με τη Γερμανία και τους σύμμαχούς της στον σκληρό πυρήνα και σε μια άλλη ταχύτητα εμάς και όλους τους υπόλοιπους».
«Σε αυτή την περίπτωση», συμπλήρωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «θα μας χειριστούν σαν τη δεύτερη θέση του Τιτανικού: στο ναυάγιο δεν σώθηκε κανείς»…
«Στον αστερισμό της ακροδεξιάς»
Η ενίσχυση των κομμάτων της άκρας δεξιάς που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια υπογραμμίστηκε και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Για τον Στέλιο Κούλογλου, «το πρόβλημα είναι η κρίση, η λιτότητα, η ανεργία, η έλλειψη ηγεσίας, όλα αυτά τα οποία έχουν δώσει ώθηση στην ακροδεξιά, και δυστυχώς αυτό συνεχίζεται, βρισκόμαστε στον αστερισμό της ακροδεξιάς».
«Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι εξαιρέσεις λόγω ιστορίας, παρελθόντος, νότου, είναι ένας συνδυασμός. Κατά τα άλλα όμως αποτελούν θαύματα. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα με αυτή την κρίση η άκρα δεξιά δεν είναι στο 20% είναι ένα μικρό θαύμα, και το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία και την Πορτογαλία, που δεν έχουν κλασική ακροδεξιά. Εκεί βέβαια έχει ενσωματωθεί στα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή», σημείωσε ο ευρωβουλευτής και παρατήρησε πως «το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό αλλάζει προς το χειρότερο συνεχώς».