Ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, μιλώντας σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, διευκρίνισε τους όρους με τους οποίους θα ισχύσει το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας».

Είπε ότι αφορά σε φορείς που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, οι οποίοι επιλέχθηκαν βάση καταλόγων που δημιουργούνται από την ελληνική στατιστική υπηρεσία σχετικά με το ποιοι από αυτούς επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά και η οποία ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.

Διευκρίνισε ότι δεν επιλέχτηκαν τυχαία, αλλά βάσει διαφορετικών κριτηρίων, όπως το αν λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, αν έχουν Δ.Σ. οριζόμενο από το κράτος, αν το κράτος συμμετέχει στη διαμόρφωση της οικονομικής κατάστασης του φορέα κ.α.

Ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις αυτές «αν θεωρούν ότι κακώς βρίσκονται στον κατάλογο, θα στείλουν το αίτημά τους στο υπουργείο και αν κριθεί ότι έχουν δίκιο, τότε σε αυτές δε θα ισχύσει το καθεστώς της εφεδρείας».

Ο συνολικός αριθμός που αναμένεται να βγει σε «εργασιακή εφεδρεία» από το πρώτο αυτό «κύμα», είπε χαρακτηριστικά, ότι ανέρχεται στις 3.500 εργαζόμενους.

«Το δεύτερο “κύμα” που θα αφορά σε ευρύτερο αριθμό φορέων, για να μπορέσει να ισχύσει χρειάζεται τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης, ενώ αναμένεται να αφορά σε 200.000 εργαζόμενους».

Ο γενικός γραμματέας είπε ότι σε εφεδρεία θα μπουν όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ή όσοι έχουν χαμηλά προσόντα και τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης «δεν είναι να μειωθούν οι συντάξεις, δεν είναι συνταξιοδοτικός ο νόμος περί εργασιακής εφεδρείας».

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι διοικήσεις των φορέων δεν πρέπει να υπολογίσουν στο 10% του προσωπικού τους που πρόκειται να τεθεί σε εφεδρεία όσους σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να βγουν σε σύνταξη, «καθώς το πνεύμα της εγκυκλίου αφορά σε πλεονάζον προσωπικό που θα συνέχιζε να εργάζεται στο φορέα ή την επιχείρηση».

Σχετικά με τα όσα είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος για ενδεχόμενο απολύσεων ή μετατάξεων σε ΟΤΑ, ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι«για να υπάρξει καθεστώς εφεδρείας τους ΟΤΑ χρειάζεται νέα διάταξη νόμου. Αυτό μπορεί να το προχωρήσει το υπ. Εσωτερικών για το πλεονάζον προσωπικό».

Τέλος ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών σχολίασε ότι σε καθεστώς εφεδρείας αναμένεται να τεθούν συνολικά 20.000 εργαζόμενοι, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.