Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, με ανακοινώσεις ή δηλώσεις στελεχών.

Αναλυτικότερα οι αντιδράσεις των κομμάτων είναι οι κάτωθι:

ΚΚΕ
Η εργασιακή εφεδρεία, που «εμπνεύστηκε» η ΝΔ και υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ, θα διογκώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για όλο το λαό, καθώς αυτός θα πληρώσει τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν. Ο ΗΣΑΠ της μεγάλης ταλαιπωρίας, λόγω μείωσης του προσωπικού, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργασιακή εφεδρεία.

Μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να βρεθούν μαζί στον ανυποχώρητο αγώνα για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΛΑ.Ο.Σ.
Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η κατάργηση της χρηματοδοτήσεως των ΜΚΟ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το συμμάζεμα των τεραστίων δαπανών. Όσον αφορά στην εφεδρεία – όπως την αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ- είναι “ζαχαρώδης” απόλυση…».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ως «προθάλαμο της ανεργίας» χαρακτηρίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης τον «απάνθρωπο και αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας».

«Ένα τέτοιο μέτρο εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ευκολότερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αλλά και για τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ώστε να μην αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές της» ανέφερε ο κ. Στρατούλης καλώντας σε συντονισμένη αντίσταση τους εργαζόμενους των 151 δημοσίων φορέων που προορίζονται για εργασιακή εφεδρεία, αλλά και σε συμπαράσταση τους υπόλοιπους εργαζόμενους ώστε «να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση και την τρόικα να μετατρέψουν τη χώρα μας σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο θέσεων εργασίας και κοινωνικών δικαιωμάτων».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Η κυβέρνηση και στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας προχωρεί χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση. Με ισοπεδωτικό τρόπο παίρνει μια λάθος απόφαση με κριτήριο το πολιτικό κόστος αντί να προχωρήσει σε πραγματική αξιολόγηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία», Δημήτρης Ζαφειριάδης για την εργασιακή εφεδρεία.

«Είναι παράλογο την ώρα που διακηρύσσεις την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου να αντιμετωπίζεις το ΙΓΜΕ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεις το σπάταλο και αναποτελεσματικό Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών» προστίθεται στην δήλωση του κ. Ζαφειριάδη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Την κατηγορηματική της αντίθεση στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας διατυπώνει η «Δημοκρατική Αριστερά» με σχόλιο του Γραφείου Τύπου της, προτείνοντας παράλληλα «η αντιμετώπιση του ζητήματος του πλεονάζοντος προσωπικού και η άμεση κάλυψη μεγάλων κενών να γίνει μόνο και αποκλειστικά με μετατάξεις».