Αντεπίθεση σε τρία μέτωπα με αιχμή του δόρατος τη στροφή στη «δίκαιη ανάπτυξη» προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει στο «μανιφέστο» της νέας σελίδας που θέλει να γυρίσει η κυβέρνηση μετά το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης, αφού πρώτα θα έχει ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος δίνει μεγάλη βάση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την κοινωνική οικονομία.
Οι τελευταίες «πινελιές» για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες μπήκαν στο καθιερωμένο μίνι υπουργικό που λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία στενών συνεργατών του και των υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη καθώς και του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.
Σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσει τη λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
α) την παραγωγική ανασυγκρότηση
β) το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα
γ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξήνια τράπεζα κτλ), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και για το ταξίδι του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, καθώς εντάσσεται στον ίδιο «καμβά», για τη στροφή στην ανάπτυξη και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Με το «μανιφέστο» της «δίκαιης ανάπτυξης» στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι θα δοθούν και απαντήσεις τόσο στο κίνημα «Παραιτηθείτε» που θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που «δίχως αντιπροτάσεις για τη διακυβέρνηση και εναλλακτικές λύσεις εμμέσως πλην σαφώς», όπως τονίζουν, «καλλιεργούν την δήθεν αυτόρμητη εκδήλωση αγανάκτησης κινούμενοι πλέον στα όρια της γραφικότητας».
Γρίφος ο εκλογικός νόμος
Στο μέτωπο του εκλογικού νόμου, ο οποίος έχει πυροδοτήσει σημαντικές διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προγραμματίζεται η συγκέντρωση όλων των προτάσεων για την τελική αξιολόγηση. Ουδείς μέχρι στιγμής μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα ισχύσει η απλή αναλογική με το μειωμένο μπόνους στην τρίτη κατανομή σε κόμματα με προεκλογική προγραμματική συμφωνία (πρόταση Κουρουμπλή) παρά το γεγονός ότι αποτελεί το πιθανότερο ενδεχόμενο, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις από το κόμμα αλλά και μέλη της κυβέρνησης για την υιοθέτηση της απλής και άδολης αναλογικής. Το δεδομένο είναι πάντως ότι παραμένει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή ασχέτως της αναλογικότητας του νέου νόμου, καθώς και το σπάσιμο των μεγάλων πολυεδρικών εδρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που χαρακτηρίστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών «εκτροφείο διαπλοκής».
Αρχίζει το γράψε – σβήσε για την Αναθεώρηση
Τέλος, στο μέτωπο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με ορίζοντα την 24η Ιουλίου, ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για ευρύ διακομματικό αλλά και κοινωνικό διάλογο, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής που θα καταρτίσει τον οδικό χάρτη του νέου Συντάγματος. Σε αυτή θα μετέχουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Χρυσόγονος καθώς και άλλοι συνταγματολόγοι με προοδευτικό πρόσημο. Αναφορικά τέλος με την πρόταση για νέο Σύνταγμα που κατέθεσαν συνταγματολόγοι υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο, στο Μαξίμου αν και επί της αρχής το απορρίπτουν ως «συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού», ωστόσο βλέπουν με ενδιαφέρον ορισμένες επιμέρους προτάσεις.