H ελληνική ναυτιλία παραμένει ένας σημαντικός και διαρκώς ανανεωμένος ισχυρός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας θέσεις εργασίας και πολλαπλή επιχειρηματική δραστηριότητα, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι ο στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας στη Διεθνή Έκθεση «Ποσειδώνια» έχει μια ειδική κατεύθυνση, που είναι η ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας μέσα από την αξιοποίηση του ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Προσέθεσε ότι στον πυρήνα αυτής της πολιτικής είναι η ποιοτική αναβάθμιση και εκπαίδευση των Ελλήνων ναυτικών, η προσέλκυση περισσότερων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, αλλά και ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Θέλουμε να εφαρμόσουμε διαχρονικά ένα σχέδιο που να αποσκοπεί στην ανάπτυξη ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και τεχνογνωσίας εντός Ελλάδας και ΕΕ, τόνισε και προσέθεσε ότι στελέχη του υπουργείου στη διάρκεια της έκθεσης θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους ξένων αντιπροσωπειών ναυτιλιακών κρατών, με διμερείς ανταλλαγές απόψεων και εμβάθυνση της συνεργασίας.
Επιθυμούμε να προάγουμε τη ναυτιλία και γιατί όχι να επανακαθορίσουμε και τις προτεραιότητες που θα συνοδεύουν την αναπτυξιακή της πορεία τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε.
Ο υπουργός τόνισε, επίσης ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας είναι η περαιτέρω υποστήριξη και ποιοτική αναβάθμιση του ναυτικού επαγγέλματος, η διατήρηση και ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, η ύπαρξη ισχυρής ναυτιλιακής διοίκησης με ισχυρή διεθνή παρουσία και αποτελεσματική εφαρμογή της διεθνούς και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής νομοθεσίας με παράλληλη παροχή απλοποιημένων διαδικασιών νηολόγησης πλοίων, η διασφάλιση ενός δυναμικού φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για όλο το εύρος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων με κέντρο τον Πειραιά και, τέλος, η υποστήριξη του ελληνικού πλοίου και του Έλληνα ναυτικού σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του χρόνου, μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας και του εκτεταμένου δικτύου υπηρεσιών που διαθέτει σε όλο τον κόσμο.
Στόχος της πολιτικής μας, είπε ο κ.Δρίτσας, είναι να προσελκύσουμε πλοία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις στη χώρα, προκειμένου να αναδείξουμε τις σημαντικές προοπτικές στο ναυτιλιακό τομέα τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, με στόχο να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνικό μέρισμα.
Προγράμματα δράσης, τόνισε, μπορούν να αναδειχθούν για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες, για τις οποίες η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ο θαλάσσιος τουρισμός, η κρουαζιέρα και το διαμετακομιστικό εμπόριο, μέσω των ελληνικών λιμένων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ανέφερε ότι είναι ευχή όλης της κοινωνίας της πόλης να επιστρέψει η έκθεση στο φυσικό της χώρο, στο μεγάλο λιμάνι και ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο –προσέθεσε- ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις, για να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
«Παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό, ο ποντοπόρος στόλος της Ελλάδας καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στον κόσμο και επεκτείνεται συνεχώς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις τρέχουσες 350 παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων», σημείωσε ο Γεώργιος Δ. Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Ε. Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ανέφερε ότι «τα Ποσειδώνια προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία του κλάδου της εμπορικής ναυτιλίας και τις απαραίτητες υπηρεσίες που προσφέρει στο διεθνές εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία».
Η εντυπωσιακή αυτή έκθεση δείχνει έμπρακτα και την ανεκτίμητη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Βενιάμης και προσέθεσε ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και μέσω αντίξοων συνθηκών που απορρέουν τόσο από πιέσεις της παγκόσμιας αγοράς όσο και από πρόσφατες άστοχες προσεγγίσεις ευρωπαϊκών οργάνων, η ελληνική ναυτιλία διατηρεί την πρώτη θέση, διεθνώς, με το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight και το 50% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοξενεί με υπερηφάνεια το πιο σημαντικό διεθνές εμπορικό γεγονός της ναυτιλίας.
Επίσης, ο Χαράλαμπος Φαφαλιός, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, δήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται σθεναρά να ανακάμψει, μετά από πολλά χρόνια οικονομικής δυσχέρειας, η ναυτιλιακή βιομηχανία, ως υπόδειγμα εφευρετικότητας και προνοητικότητας, αναδεικνύεται ο ηγέτης στις περισσότερες αγορές μεταφοράς ξηρού φορτίου. Παρότι πολλοί τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας υφίστανται οδυνηρές προσαρμογές, ο κλάδος με τη θετική του στάση δείχνει ότι όχι μόνο είναι ικανός να επιβιώσει, αλλά και να ευημερήσει. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της ναυτιλιακής βιομηχανίας με κάθε δυνατό τρόπο, διότι, χωρίς τη ναυτική της κληρονομιά, η Ελλάδα δεν θα ήταν η περήφανη χώρα που είναι σήμερα».
«Η ανάπτυξη των Ποσειδωνίων είναι αποτέλεσμα της ικανότητας της ελληνικής ναυτιλίας να προσαρμόζεται στις σύγχρονες προκλήσεις και να διατηρεί την ηγετική θέση στον κλάδο, χάρη στο δυναμισμό, την επιχειρηματική οξυδέρκειά της και τη συνεχή αναβάθμιση και ανανέωση του προϊόντος της», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής, Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ.
Οι διοργανωτές της έκθεσης ανέφεραν ότι με αύξηση του εκθεσιακού χώρου που υπερβαίνει το 15% και συνολική έκταση που ξεπερνά τα 40.000 τετραγωνικά μέτρα, τα φετινά Ποσειδώνια θα είναι τα μεγαλύτερα στη σχεδόν 50ετή ιστορία τους.
Στην έκθεση περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες θα δώσουν το «παρών», ενώ συνολικά περίπου 20.000 επισκέπτες αναμένεται να περιηγηθούν στις αίθουσες όπου περισσότερα από 200 ναυπηγεία, με προεξάρχοντα κράτη την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών του μεγαλύτερου στόλου, παγκοσμίως, σε μία εκδήλωση που έχει γίνει συνώνυμο της επίτευξης συμφωνιών για ναυπηγήσεις νέων πλοίων.
Επιπροσθέτως, πάνω από 80 εκθέτες από τον κλάδο της Τεχνολογίας, Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) συμμετέχουν στα φετινά Ποσειδώνια και αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πλοιοκτητριών εταιρειών για «έξυπνα πλοία», όπως υπαγορεύεται από τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανάγκη για βελτίωση της απόδοσης των πλοίων.
Η έκθεση θα αποτελέσει κέντρο παρουσίασης των πλέον σύγχρονων προϊόντων και τεχνολογικών εξελίξεων τόσο σε εξειδικευμένους τεχνικούς τομείς, όπως τα συστήματα διαχείρισης έρματος (ballast water treatment systems) και τα συστήματα πρόωσης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών και, ειδικά, στους κλάδους της υγείας, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης.