Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης πλήρως εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές επιταγές παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Ο κ. Παπουτσής μίλησε για ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους και στοχεύει στην αντιμετώπιση και γιατί όχι στην πάταξη αυτού του φαινομένου που πλήττει τη χώρα.
Τι περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισής των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης:
1. Κατασκευή τεχνητού εμποδίου (φράχτης) συνολικού μήκους περίπου 10,3 χλμ. στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Το τεχνητό εμπόδιο θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος επί στύλων που θα συνίσταται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα ( κονσερτίνες).
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 4η Οκτωβρίου 2011.
2. Εγκατάσταση συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία και αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης. Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
3. Προμήθεια 2 ελικοπτέρων, εξοπλισμένων με κάμερες θερμικής απεικόνισης
4. Προμήθεια 5 αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων (VAN), εξοπλισμένα με ραντάρ και κάμερα θερμικής απεικόνισης
5. Προμήθεια 4 αυτοκινούμενων μονάδων Xray, για την απεικόνιση (Scanning) του εσωτερικού των οχημάτων και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες
6. Προμήθεια 40 φορητών καμερών θερμικής απεικόνισης
7. Προμήθεια 210 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4
8. Προμήθεια λογισμικού ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών i2, μαζί με τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό
9. Προμήθεια 44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας μαζί με 44 ειδικά οχήματα μεταφοράς τους
10. Εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II)
Ειδικότερα για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή:
11. Προμήθεια 6 σκαφών παράκτιας περιπολίας του Ελληνικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (OPV), μήκους 20 μ. , παντός καιρού και με ταχύτητα 30 – 40 κόμβων/ώρα
12. Προμήθεια ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ), μήκους 50 μ. με επιχειρησιακή ταχύτητα 25 κόμβων
13. Προμήθεια 2 ταχύπλοων Περιπολικών σκαφών (φουσκωτά).
14. Εξοπλισμός για το Συντονιστικό Κέντρο του Λ.Σ.
15. Εγκατάσταση συστήματος RADAR για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων στο Β. Αιγαίο
16. Προγραμματισμός προμήθειας για 25 φορητές διόπτρες (κιάλια) θερμικής απεικόνισης
17. Προμήθεια 15 διοπτρών νυκτερινής παρατήρησης
18. Προμήθεια 30 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4
19. Με διάταξη νόμου που ψηφίσαμε στη Βουλή θα κατάσχεται άμεσα κάθε μέσο, αυτοκίνητο, σκάφος ή ιδιωτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται σε επιχείρηση διακίνησης παράνομων μεταναστών. Τα μέσα αυτά θα τίθενται στη διάθεση των αρχών της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής.
20. Κατασκευή και εξοπλισμός κτιρίων για τη στέγαση των Αστυνομικών Τμημάτων Συνοριοφύλαξης στις περιοχές Κόνιτσας, Δελβινακίου , Φερών και Διδυμοτείχου.
21. Εξελίσσεται πρόγραμμα ανακαίνισης και εξοπλισμού περίπου 15 Αστυνομικών Υπηρεσιών σε Ήπειρο, Β Ελλάδα και Νησιά Αιγαίου
22. Συμμετοχή με 4 εκ. ευρώ στη χρηματοδότηση του Συστήματος Θεωρήσεων (Visa Information System), έργο προϋπολογισμού 19 εκ. ευρώ, που υλοποιείται από το Υπουργείο Εξωτερικών
Τον τελευταίο χρόνο διεξάγονται κοινές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε συνεργασία των ελληνικών αρχών με τον Frontex.
Η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και οι δυνάμεις του Frontex από σχεδόν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν στα χερσαία σύνορα στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα στις περιοχές Σάμου, Λέσβου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κρήτης.
Εκτενής ήταν η αναφορά του υπουργού, και στη νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής που έχει ήδη αναλάβει την παρακολούθηση και τη λειτουργία των υφιστάμενων, εδώ και χρόνια, κέντρων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Αναλαμβάνει, επίσης, την εξεύρεση χώρων και τη δημιουργία νέων κέντρων.
Με τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των μεταναστών, μέσω ειδικής τεχνογνωσίας και παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού.
Στη νέα Υπηρεσία Ασύλουβρίσκεται σε εξέλιξη η στελέχωση της υπηρεσίας με αποσπάσεις και μετατάξεις.
Τέλος, συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος απελάσεων παράνομων μεταναστών και του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.