Με φουλ ρυθμούς αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι η Βουλή, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Κυριακή, καθώς στην αναμονή βρίσκονται σειρά σημαντικών νομοσχεδίων, η ψήφιση των οποίων, θεωρεί η κυβέρνηση, θα δώσει το έναυσμα για την εκκίνηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σημαντικά νομοσχέδια όπως, αναπτυξιακός νόμος, αδήλωτες καταθέσεις ή κοινωνική οικονομία, έμειναν πίσω εξαιτίας του ότι έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να μην λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα και να συνεχιστεί κανονικά η Ολομέλεια.
Προσέθεσε δε ότι η καθυστέρηση νομοσχεδίων που ήθελε η κυβέρνηση να προχωρήσουν, εντάσσεται σε ένα κλίμα που καλλιεργούσαν ορισμένες πλευρές των δανειστών, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν μας αφήνουν να τα φέρουμε πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου».
Αιτιολογώντας την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου λίγες μέρες πριν το Eurogroup, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η καθυστέρηση του δεν έχει σχέση με τίποτα άλλο, πέρα από την προπαρασκευαστική διαδικασία, που όπως είπε, «είναι δύσκολη και χρονοβόρα». «Άλλο τι συμφωνούμε στο Χίλτον και άλλο τι πρέπει να αποτυπωθεί στον νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει τον «δημοσιονομικό διορθωτή», ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για σύνθετη διαδικασία που θα αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης για το πώς θα γίνεται. «Θα το γνωρίζουμε εγκαίρως. Υπάρχει η ιδέα, και προληπτικά η εκάστοτε κυβέρνηση ακόμα και να προλαβαίνει αυτές τις διορθώσεις. Θα λαμβάνονται μέτρα προληπτικά ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να γίνεται» ενεργοποίηση του “κόφτη”, συμπλήρωσε.
«Δεν είμαστε χομπίστες εκλογών»
Ο κ. Βούτσης απέρριψε σενάρια περί πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι στην οπτική και στον ορίζοντα της κυβέρνησης.
«Εδώ υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία πάρθηκε για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για το πρόγραμμα αυτό ή και όποιο άλλο πρόσθετο εκπονήσει η κυβέρνηση. Δεν είμαστε χομπίστες εκλογών. Να ζητάς κάθε χρόνο είτε να σε αποθεώσει ο λαός, είτε οτιδήποτε άλλο. Στο τέλος θα γίνει ταμείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία λειτουργεί το Σύνταγμα. Δεν θα είναι, όμως, ως επιλογή ή πρωτοβουλία της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Επιμένουμε 100% στην απλή αναλογική»
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ξεκαθάρισε ότι «σημείο αναφοράς στο οποίο επιμένουμε 100% είναι η απλή αναλογική, ανεξαρτήτως άλλων απόψεων».
«Το θέμα είναι, έστω και με αυτήν την επώδυνη συμφωνία, καθώς και τα άλλα σημαντικά νομοσχέδια, μετά την ψήφιση τους, να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα. Να δώσουν ώθηση στην οικονομία για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπει μπροστά η μηχανή. Όλα τα άλλα, πώς θα ψηφίζουμε ή σε πόσα θα σπάσει η Β’ εκλογική περιφέρεια, δεν ενδιαφέρουν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πολυνομοσχέδιο, θα στηριχτεί σύσσωμα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αύριο, επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των μέτρων που θα ψηφιστούν ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού».
«Στο νομοσχέδιο δίνονται διευκρινίσεις. Κανένας αιφνιδιασμός δεν υπήρξε. Κατατέθηκε στη Βουλή, αφού έγινε αρκετά σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως κόκκινα δάνεια, “κόφτης”, δημόσιο χρέος», συμπλήρωσε.
«Σωστές και καλές, οι προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος»
Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε πολύ σωστές τις προτάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. «Το ΔΝΤ πηγαίνει σε πολύ προχωρημένες, καλές και σωστές προτάσεις για το χρέος, οι οποίες δεν απηχούν απόψεις Ευρωπαίων. Καλό είναι να βρεθεί λύση, γιατί φοβάμαι μην μας πούνε ακόμα ψάχνουμε αφήστε να το δούμε άλλη στιγμή», είπε ο κ. Βούτσης.
Τέλος, με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Βούτσης μίλησε για «ΕΕ που δεν έβλεπε το τσουνάμι που ερχόταν και διέλυσε τέσσερις χώρες», αλλά και για «γενικότερη αβλεψία και πολιτική μετριότητα» που υπάρχει στην Ευρώπη.