«Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνη της η ελληνική κυβέρνηση. Μόνοι τους βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο, έστω και στο παρά πέντε, να υπονομεύσουν τη διαδικασία υλοποίησης της αξιολόγησης», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΤ.

Αναφέρει πως εκείνο που καταδείχτηκε μετά και την επικοινωνία χτες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είναι η σαφής αντίθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων στις επιδιώξεις του ΔΝΤ, ενώ παραπέμπει και στις δηλώσεις των Γιούνκερ, Γκουαλτιέρι και Πιτέλα που «προσπάθησαν να αποδομήσουν τη στάση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ζητάει παράλογα και αντισυνταγματικά μέτρα, τασσόμενοι σαφέστατα υπέρ των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής πλευράς».

Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι αυτές οι παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, η κ. Σβίγκου τόνισε πως το θεωρεί μονόδρομο, «όπως και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που είναι και ο στόχος που έχει τεθεί». «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε άλλο, πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου», είπε, επισημαίνοντας ότι «έχουν βρεθεί τα μέτρα τα οποία καλύπτουν το 3% ΑΕΠ, που ήταν και ο στόχος της συμφωνίας, και δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέκκλιση από αυτό». Υποστήριξε επίσης ότι «όλες οι άλλες επιδιώξεις, όλα τα άλλα σενάρια τα οποία ακούγονται, όλες οι άλλες παρασκηνιακές διεργασίες οι οποίες βάλλουν κατά της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, νομίζω ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ σ΄ αυτούς που τα σχεδιάζουν».

Είπε ότι η προληπτική νομοθέτηση και η αμφισβήτηση από την πλευρά του ΔΝΤ όλων των οικονομικών στοιχείων που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία, είναι σίγουρα το πρόβλημα που μπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Όταν φτάνει το ΔΝΤ να αμφισβητεί και τα στοιχεία της Eurostat, καταλαβαίνετε ότι είναι πρόσχημα από κάποιους που προσπαθούν να βάλουν για τις δικές τους σκοπιμότητες προσκόμματα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε.

Η κ. Σβίγκου άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για τη στάση της, με αφορμή και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης είναι ένα μόνιμο μνημόνιο. «Αυτό που κάνει τον τελευταίο καιρό ο κ. Μητσοτάκης είναι να συντάσσεται πλήρως με οποιαδήποτε απαίτηση του ΔΝΤ», τόνισε, και τον κατηγόρησε ότι μιλώντας για περικοπή δαπανών, ζητά να αποδεχτεί η κυβέρνηση μέτρα όπως περικοπή μισθών, συντάξεων, απολύσεων στο δημόσιο τομέα. «Ζητάει να αποδεχτούμε αυτά τα μέτρα για να μπορεί μετά, την επόμενη μέρα να βγει να καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για το ότι φέρνει ένα τέταρτο μνημόνιο», είπε και σημείωσε ότι «αυτό δείχνει και την ανευθυνότητα και την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά τη στιγμή που βγαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναφέρονται στην αντισυνταγματικότητα αυτών των μέτρων και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν βγάζει λέξη ούτε καν γι αυτό».

Είπε ακόμη ότι μπορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μην έχουν την ίδια στάση και πως όμως «δεν γίνεται σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν συμμαχίες και να υπάρχουν φωνές οι οποίες στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και να υπάρχει από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη χώρα μας, είτε η σιωπή, είτε η απόλυτη στήριξη των επιδιώξεων του ΔΝΤ”» Κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι την ίδια στιγμή που έχουν φορτώσει τη χώρα με μέτρα λιτότητας δεκάδων δισ., και όλο το προηγούμενο διάστημα και πριν από τη συμφωνία του καλοκαιριού απαιτούσαν η κυβέρνηση να συνθηκολογήσει σε ό,τι της ζητούσαν οι δανειστές, δεν συντάσσονται καν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον στο επίπεδο της απόκρουσης των παράλογων μέτρων. «Ζητάμε», είπε, «να συνταχτούν σε μια εθνική γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας και απόκρουσης όλων αυτών των παράλογων και κατά βάση αντισυνταγματικών απαιτήσεων που θέτει η μία πλευρά των δανειστών».

Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αυτά που περιγράφονται στους διαλόγους που διαβάσαμε μέσω των Wikileaks «δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν, ακριβώς επειδή βρίσκουν απέναντί τους σύσσωμη θεωρώ την ευρωπαϊκή πλευρά, τόσο δηλαδή την πλευρά της Κομισιόν, όσο και την πλευρά της ΕΚΤ». Τέτοια σενάρια, υπογράμμισε, «θα καούν για όσους τα επεξεργάζονται, αν τα επεξεργάζονται, και όσοι σκάβουν το λάκκο της κυβέρνησης θα πέσουν οι ίδιοι μέσα, είτε εντός, είτε εκτός της χώρας».