Στη διελκυστίνδα προληπτικών μέτρων και εκλογών ο νικητής επί της παρούσης και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ξεκάθαρος για το Μέγαρο Μαξίμου. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο newsbeast.gr, υπογράμμιζε πως δεν τίθεται θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος.
«Δεν μπορούν, δεν πρέπει να γίνουν και δεν έχουν βάση οι εκλογές» σημείωνε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως μέρος της συμφωνίας είναι ουσιαστικά και το προληπτικό πακέτο μέτρων, αφού εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αναπληρωθούν. Στο κυβερνητικό επιτελείο αποδίδουν τα σενάρια που διακινούνται σε προσπάθειες φθοράς της κυβέρνησης που εκπορεύονται από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα συμφέροντα, με στόχο να λειτουργήσουν ως «αυτοεκπληρούμενες προφητείες». «Όλα τα Μέσα του εξωτερικού κινούνται σε μία γραμμή λογικής και πολλά εντός της χώρας την ίδια ώρα έχουν βρει και την ημερομηνία των εκλογών» σημείωναν στην κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης πλέον μετά και το δύσπεπτο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής τυχόν αποκλίσεων, ο οποίος θα συμπεριλάβει το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση μαζί με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο επόμενο Eurogroup.
Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, παραθέτουν τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και επισημαίνουν και όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, για να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια πού θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού. Πέραν αυτού, επισημαίνουν και τη δήλωση Ντάισελμπλουμ μετά το Ecofin για την οποία τονίζουν ότι είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος αφού δηλώνει: «Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές – [διότι] στον ελληνικό Τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο – αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει!»
«Πολλές χώρες έχουν αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση υπό αίρεση. Δεν μπορεί να γίνει νόμος του κράτους κάτι το οποίο πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή» επαναλαμβάνουν οι ίδιες πηγές. Ωστόσο θολό παραμένει το κατά πόσο στις χώρες που «κατανοούν» εντάσσεται και η Γερμανία, η οποία ως γνωστόν διά μέσω Σόιμπλε επιδεικνύει την πλέον σκληρή γραμμή μαζί με το ΔΝΤ. «Οι συσχετισμοί είναι καλοί» σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας ότι και στη Γερμανία υπάρχει σε λειτουργία σχετικός αυτοματοποιημένος μηχανισμός.
Πάντως, σε περίπτωση επιμονής σε a priori νομοθέτηση του προληπτικού πακέτου μέτρων, τα πράγματα φαίνεται πως περιπλέκονται επικίνδυνα. Και αυτό διότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονται έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος των προληπτικών μέτρων, τα οποία ωστόσο εάν φτάσουν στη Βουλή ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητος ότι θα υπερψηφιστούν. Τουναντίον, κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «επιπλέον μέτρα πέραν των 5,4 δισ. ευρώ της συμφωνίας του Ιουλίου δύσκολα περνάνε». Αυτό το μήνυμα είχε φροντίσει να στείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη με τη συνέντευξή του στο Euronews, όπου είχε τονίζει πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής αρκεί να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου επιχειρούν να ξορκίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς τότε η όλη συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις θα διεξάγεται σε εντελώς διαφορετική βάση.
Πάντως, η κατάρτιση του εν λόγω «κόφτη» αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από σήμερα το πρωί, με τις συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών να έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, προκειμένου όλες οι πλευρές να ταξιδέψουν με μία συγκεκριμένη λύση για το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης, το οποίο βρίσκεται «παρά πόδα» των θεσμών. Από την πλευρά της Ελλάδας ήδη οικονομικοί και νομικοί συνεργάτες της κυβέρνησης επεξεργάζονται τον τρόπο κατάρτισης του μηχανισμού από το πρωί του Σαββάτου.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία βρίσκεται σε παρατεταμένη αγωνία για την πορεία της αξιολόγησης και εν μέσω σεναρίων για νέο βαρύ πακέτο μέτρων, ενημερώνεται για το περιεχόμενο των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων. Εντός της εβδομάδας πιθανότατα θα υπάρξει και σύγκλιση της ΚΟ για ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επαναφέρει το πολιτικό «μασάζ» με τους βουλευτές ανά περιφέρεια, προκειμένου να τους τονώσει το ηθικό και να αποφευχθούν απευκταίες «αστοχίες», όπως του καλοκαιριού του 2015.