Σε σημαντικές πολιτικές αποκαλύψεις προχωράει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του «Game Over: Η αλήθεια για την κρίση».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν κατονομάζει, του είχαν ζητήσει να δώσει στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ, τα οποία θα ενοχοποιούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του. Οι συναντήσεις, σύμφωνα με το βιβλίο, έγιναν κατά την προανακριτική για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει και συνάντηση με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.
« […] Τη μακρά περίοδο της λειτουργίας της Προανακριτικής Επιτροπής είχα δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η πρώτη ήταν με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος ήθελε να μάθει από εμένα περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Τον άκουσα να μου λέει πως -παρότι θεωρούσε ότι οι χειρισμοί μου ήταν λαθεμένο – δεν πίστευε ότι εγώ είχα νοθεύσει τα στοιχεία. Η δεύτερη ήταν με ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου. Τους απάντησα πως δεν έμπαινα σε παρόμοιες λογικές συναλλαγών και πως ότι είχα να πω σχετικά θα το έλεγα στη Βουλή.
«Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά»
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γράφει για την Προανακριτική Επιτροπή που προτάθηκε από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία για να αναζητήσει «τυχόν ευθύνες μου, αποκλειστικά και μόνο δικές μου» και καταγγέλλει πως όλα ήταν προαποφασισμένα ώστε να υποδειχτεί ως ένοχος εκείνος.
«Ήδη μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με είχε διαγράψει από το κόμμα με μια απλή ανακοίνωση -πριν από οποιαδήποτε διερεύνηση της υπόθεσης. Ήταν ή ο δικός του πολιτικός θάνατος ή ο δικός μου. Το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα που εξέπεμπαν όλα τα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση και πολλαπλασιαζόταν στα Μέσα ήταν πολύ καθαρό: “Να ο ένοχος στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ορίστε, αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του”. Ήταν εξαιρετικά βολικό αυτό».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορεί, επίσης, μέλη της Προανακριτικής πως ενώ τους είχε ζητηθεί να αποφύγουν δημόσιες τοποθετήσεις, υπήρξαν πάνω από 100 εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ. «Παρά την υποτιθέμενη κλειστή φύση της διαδικασίας καθημερινά υπήρχαν στοχευμένες διαρροές, που όλες παρέπεμπαν στην υποτιθέμενη ενοχή μου» αναφέρει το βιβλίο.
Καταγγέλλει πως σε πολλούς από τους περίπου 100 μάρτυρες που εξετάστηκαν σε περίοδο σχεδόν έξι μηνών «μέλη της επιτροπής άσκησαν πρακτικές εκφοβισμού, ψυχολογικής βίας και απειλών για να πουν αυτά που ήθελαν να ακούσουν, όχι όσα είχαν συμβεί. (…) Εξέτασαν ολόκληρες μέρες συνεργάτες μου και, όταν οι απαντήσεις δεν βόλευαν, αμφισβήτησαν την ειλικρίνειά τους, φτάνοντας στο σημείο να ρωτούν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Έγινε έλεγχος πολιτικών φρονημάτων από μέλη της Βουλής».