Τα τελευταία τους χαρτιά έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν κυβέρνηση και δανειστές στην τελική ευθεία για τη διαπραγμάτευση. Το ορόσημο της 22ας Απριλίου, για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο κυβέρνησης και θεσμών πριν το Eurogroup του Άμστερνταμ, παραμένει, με την κλεψύδρα ωστόσο να αδειάζει επικίνδυνα.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Αποτέλεσμα ήταν το βράδυ της Τρίτης η εκ νέου ενεργοποίηση των «αντανακλαστικών» του Μεγάρου Μαξίμου, με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των αναθεωρημένων επί τω βελτίω στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, τα οποία επιβεβαιώνονται και από την έκθεση της Eurostat. «Δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία αυτά και να ζητούνται πρόσθετα προληπτικά μέτρα» σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συζήτησης που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες θέλουν την Eurostat να επικυρώνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, «αδειάζοντας» τις προβλέψεις του ΔΝΤ που έκαναν λόγο για ύφεση 2,3%. Οι σχετικές αναθεωρήσεις επιβεβαιώθηκαν και διά στόματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος έκανε λόγο για «υπεραπόδοση» της Ελλάδας, ενώ εκτίμησε ότι οι αντισυμβαλλόμενες πλευρές είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Το γεγονός αυτό αποτελεί για το Μαξίμου, μαζί με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι, την υλοποίηση από την κυβέρνηση των συμφωνηθέντων από τον Ιούλιο του 2015 και τη συνομολογημένη από όλους εντός και εκτός συνόρων ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης τα τέσσερα διαπραγματευτικά χαρτιά έναντι των δανειστών.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει το νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να καμφθούν οι «παράλογες», όπως χαρακτηρίζονται αιτιάσεις των δανειστών που ξεπερνούν τη συμφωνία.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν εκ νέου ξεκινήσει στο Χίλτον, και Φορολογικό και Ασφαλιστικό τέθηκαν σε διαβούλευση, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδηλη η ανησυχία για τυχόν επανάληψη από την πλευρά των πιστωτών του σεναρίου του 2015. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο ο σχεδιασμός Τόμσεν – Βελκουλέσκου», ενώ έτερο τόνιζε πως η διαπραγμάτευση ενδεχομένως και να μεταφερθεί και στη διακεκαυμένη ζώνη του Μαΐου, αν και οι αρχικοί σχεδιασμοί έκαναν λόγο για κλείσιμο μέχρι τέλος του Απρίλη.
Η έντονη αυτή ανησυχία απορρέει και από την «ομογενοποιημένη» όπως φαίνεται θέση που έχουν πλέον οι θεσμοί μετά την Ουάσιγκτον, θέτοντας επί τάπητος το πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα δείχνουν να παραπέμπουν στις καλένδες το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το πρόσθετο πακέτο μέτρων, σε περίπτωση αστοχιών είναι ένα θέμα υπό συζήτηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό οφείλει να γίνει υπό όρους: Να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, να κλείσει η αξιολόγηση ως τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Όπως και να έχει πάντως, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης επεσήμανε πως δεν μπορεί να αποτελέσουν τα εν λόγω προληπτικά μέτρα νομοθετήματα, καθώς «δεν γίνεται υπό αίρεση εφαρμογή νόμων του κράτους που ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν».
Το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται πάντως και τα σενάρια για εκλογές και δημοψήφισμα έσπευσε να διαψεύσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «αδειάζοντας» τόσο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλο. Ωστόσο, εφόσον η πλευρά των δανειστών επιμείνει στις θέσεις της στο ακέραιο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει επιθετικές κινήσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς κορυφαία στελέχη της κάνουν λόγο για μέτρα (ομαδικές απολύσεις, πλήρη απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, νέες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές και βαθιές περικοπές σε συντάξεις) που θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για την ήδη καθημαγμένη ελληνική κοινωνία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει εκ νέου τα μηνύματά του αλλά και να εξαπολύσει νέα επίθεση στην αντιπολίτευση από το βήμα της Βουλής, καθώς για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Ασφάλεια και το προσφυγικό.