Νέα βόμβα από τον πρώην βουλευτή του Σύριζα Αλέξη Μητρόπουλο ο οποίος δήλωσε ότι τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι δανειστές  η κυβέρνηση τα έχει ήδη ψηφίσει. «Tα επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ (1,5-2% του ΑΕΠ), έχουν ήδη ψηφιστεί με το 3ο Μνημόνιο, άλλα ρητά (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα προληπτικά (0,5-1% του ΑΕΠ)», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο καθηγητής του Εργατικού Δικαίου έγινε πιο συγκεκριμένος δίνοντας περισσότερα στοιχεία. Στο άρθρο 2.1 της Παραγράφου Γ «Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και στη σελ. 1016 του γ’ Μνημονίου 4336/2015 , είπε ο κ. Μητρόπουλος, αναγράφεται ότι:

«Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων, οι αρχές δεσμεύονται να θεσπίσουν, τον Οκτώβριο του 2015, αξιόπιστα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον το 3/4% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2017 και το 1/4% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 για να στηρίξουν την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές ισοζύγιο ύψους 3,5% του ΑΕΠ».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σε άλλη ρύθμιση στον ίδιο νόμο (σελ. 1016), αναφέρεται: «Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών».

Τέλος, σύμφωνα με όσα είπε ο πρώην βουλευτής του Σύριζα με άλλη διάταξη στον ίδιο νόμο (σελ. 1016) ρυθμίζεται ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται, για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.».